Exkurze ČSÚ 3.C

               Dne 12.12 jsme byli se školou na exkurzi v Českém statistickém úřadě. Vzhledem k našemu studijnímu zaměření, tato exkurze byla pro nás přínosem a obohatila naše vědomosti.

Po příchodu nás pracovnice úřadu dovedly do konferenční místnosti, kde nám promítly  prezentaci, kdy jsme se dověděli, co to vůbec statistický úřad je a k čemu slouží. Poslání statistického úřadu je shromažďovat, zpracovávat a šířit statistické informace. Dají se rozdělit do několika oblastí, a to souborné informace, životní prostředí a zemědělství, práce, sociální statistiky, obyvatelstvo, makroekonomika, zahraniční obchod, ceny, průmysl a stavebnictví, služby, volby, metodika. Dozvěděli jsme se například, že internetové stránky statistického úřadu jsou i pro nevidomé.

              Dále jsme zjistili i několik kuriozit. Například, že v minulém roce navštívilo 123 000 Japonců ČR a strávili zde 3 dny. Dále např. že 4% ze všech založených požárů u nás v minulém roce, bylo založeno z nedbalosti při kouření.

Zajímavou informací také bylo, že v roce 2011 proběhne sčítání lidu. Za vůbec nejstarší dochovaný soupis na českém území je považován soupis majetku litoměřického kostela z roku 1058. Jako významnější mezník lze označit datum 13. října 1753, kdy byl vydán patent císařovny Marie Terezie o každoročním sčítání lidu.

         Úřad vystřídal mnoho adres – nejprve Holečkovu ulici na Smíchově, poté Nábřeží kpt. Jaroše v Holešovicích a další. Nejznámějším  působištěm ČSÚ však byl Karlín – Sokolovská ulice n. č. 142. Šlo o provizorní stavbu z konce 2.světové války. Od začátku roku 2004 sídlí statistický úřad v Praze 10 na Skalce.Musel být přestěhován, jelikož byl zaplaven vodou při potopách v roce 2002. Je to moderní, technicky vybavená budova a rovněž přístup jejich pracovníků k veřejnosti je moderní a otevřený.

David  Šmíd, 3.C