Výměnný pobyt s holandskými studenty

Jako každý rok měli studenti Obchodní akademie Neveklov možnost zúčastnit se výměnného projektu s holandskými studenty, jež si klade za cíl zlepšení svých dosavadních jazykových znalostí, poznání jiné kultury a ve většině případů i nových zahraničních přátel do budoucna.

Vzrušující týden začal v sobotu 19.3. v dopoledních hodinách setkáním s holandskými studenty na letišti Ruzyně. Každý nedočkavě vyhlížel svého zahraničního výměnného partnera a po krátkém přivítání následoval odjezd do rodin. Víkendový program měl na starosti každý hostitel sám, přesto se večer sešla celá česko – holandská skupina a zavítala do benešovských diskoték  tancovat a blíže se s druhým seznámit. V neděli se podle přání našich hostů většina vydala na obhlídku do Prahy, přesněji do obchodních center a fast foodů.

V pondělí následoval program organizovaný naší školou. Na začátek nás mile přivítali učitelé a vedení školy. Zajímavé uvítání si pro nás připravila paní zástupkyně Hulanová, která svůj projev přednesla v ruštině. Po obědě jsme se vydali do lanového centra na Slapech. V mnohých dívčích očích vzbouzeli lanové překážky strach, avšak zejména kluci si tento adrenalin náramně užili.

Úterní den byl věnovaný prohlídce pražských památek. Díky studentům 3.B se nám dostal i stručný popis nejzajímavějších památek v angličtině. V průběhu týdne jsme se prostě nenudili. Naskytla se nám unikátní možnost navštívit tloskovský areál a nahlédnout tak do života lidí s mentální postižením a také si prohlédnout benešovskou firmu Mavel, jež vyváží své vodní turbíny téměř po celém světě.

Čtvrtek se dá nazvat jako “Den prezentací“. Nejen, že jsme shlédli prezentace studentů z OA Neveklov, ale také jsme se do nich osobně zapojovali, skupinově prezentace vytvářeli a následně i prezentovali. Úsměv na tváři vzbuzovala prezentace zaměřená na českou gramatiku, kdy se Holanďané pokoušeli vyslovovat české jazykolamy. Nejúspěšnější z nich byla právem za to odměněna sladkou pozorností.

Týden utekl jako voda a v pátek jsme už balily zavazadla z Domova mládeže, kde téměř všichni po tuto dobu bydleli. Najednou jsme stáli na letišti a teprve potom nám došlo, že je to už vlastně  za námi. Leckdo z českých studentů by pobyt s Holanďany v Česku prodloužil. Sotva jsme se přestali ostýchat a začali naplno konverzovat bez obav z gramatické správnosti, naši noví přátelé drželi v ruce letenky a loučili se s námi.

Prožili jsme krásný týden plný angličtiny. Byla by škoda nevyužít takovou příležitost, kterou nám naše škola nabídla. Všichni se těšíme na naše další setkání, tentokrát v Holandsku 9. – 16.4. 2011

Fotografie