Týden v zemi tulipánů

Týden v zemi tulipánů aneb oranžovo, kam jen se podíváš

Jako každý rok, již počtvrté v řadě, se skupinka studentů z Obchodní akademie Neveklov zúčastnila ve dnech 11.- 20. 4.2008 jazykového pobytu v holandském městě Oosterhout.

Jednalo se o mimořádnou akci, která vyžadovala důkladnou přípravu ze strany pedagogů naší školy, jimž směřujeme své poděkování, ale také v některých případech i osobní odhodlání studentů zapojených do tohoto projektu. Představa jednoho bezva stráveného týdne mimo domovskou školu lákala mnohé další, nicméně s blížícím se termínem odjezdu směr Holandsko, správněji Nizozemí, se počet studentů ustálil na čísle 11. V řadách přihlášených odvážlivců narůstala nervozita a samozřejmě i pochybnosti o dostatečné vybavenosti cizím jazykem, který se měl stát výlučným dorozumívacím prostředkem. Co si budeme povídat. Ať nás škola doposud připravila, jak nejlépe mohla, ať naše osobní píle či ambice byly sebevětší, nic se nevyrovná praxi, kdy celé dny konverzujete jen v anglickém jazyce.


Po týdnech usilovných a v posledních dnech téměř hektických příprav, zajištění technických a organizačních náležitostí 12členná skupinka úderem půlnoci a po nezbytném loučení se s rodinami vyrazila pravidelnou linkou Student Agency z Prahy. V autobuse není bůhvíjak pohodlné spaní, ale 14 hodin jízdy všichni přežili a v odpoledních hodinách stanuli v regionálním městě Bredě, které je centrem oblasti zvané Brabant. Po chvilce jsme se zde přivítali nejen s holandskými pedagogy José a Jeannette, ale, a to nás více zajímalo, také se svými tzv. exchange partnery. Jejich rodiny se staly týdenním útočištěm pro nás všechny. Zvědavost byla oboustranná, ale stále převládaly obavy, jak si sami poradíme.


V sobotu i neděli byl pro nás připraven bohatý program. Studenti navštívili zábavní park v De Eftelingu a všichni učitelé si měli možnost prohlédnout historické městečko Heusden známé svou typickou holandskou architekturou. Během setkání se všichni navzájem takříkajíc oťukávali a seznamovali. Celá řada různých večírků a oslav narozenin byla tím nejpříhodnějším místem.


Počínaje pondělkem však začala práce. Na půdě Mgr. Frencken College jsme hned první den začali pracovat v rozdělených skupinách společně s Italy, Němci a domácími Holanďany. Naším cílem bylo navštívit určená místa v okolí, resp. města, např. Utrecht, Den Bosch, Dordrecht, Delft, Arnhem, zjistit patřičné kvantum informací o památkách a zajímavostech a vše květnatě popsat v článcích. Samozřejmě anglicky! V průběhu celého týdne se ve škole získaný materiál zpracovával. Výsledkem celého snažení studentů byly jakési noviny, které každý zúčastněný obdržel v závěru pobytu.


Navštívili jsme i hlavní město Amsterdam ležící na řece Amstel a absolvovali okružní plavbu pověstnými a celosvětověznámými amsterdamskými kanály. Nesměla chybět ani procházka tzv. red-light district (De Wallen - Walletjes), centrem lepých žen nabízející své služby kolemjdoucím zvědavcům. Bohužel, fotografování zakázáno. Někteří studenti měli to štěstí, že mohli obdivovat skvostný stadion proslulého fotbalového klubu Ajax zvaný Amsterdam Arena. Za zmínku stojí i celá řada dalších turisticky atraktivních koutů hlavního města, např. Dům Anne Frankové, Muzeum Van Gogha, Rijksmuzeum, Nemo centrum aj.


Jindy se učitelé byli podívat v Haagu, v sídle Mezinárodního soudního dvoru, nizozemského parlamentu (Tweede Kamer), který je součástí hradu Binnenhof. Mimo jiné zavítali i do velmi známé královské galerie Mauritshuis, unikátní svou sbírkou mistrovských holandských maleb z období tzv. Zlatého věku. Přestože Haag (Den Haag = The Hague) není hlavním městem Nizozemí, je sídlem královské rodiny. Noordeinde Palace je v současné době jakousi kanceláří královny Beatrix.


Mimo oficiální školní část programu jsme každý využívali svůj volný čas tak, jak jej pro nás naši hostitelé dopředu naplánovali nebo jak si žádala momentální situace. Součástí našich volných chvil byly procházky městem Oosterhout, či nedaleko se nacházejícím regionálním městem Bredou, každodenní projížďky na kole nebo návštěvy diskoték, párty večírků nebo různých sportovních akcí.


Poslední den ve škole Mgr. Frencken College jsme navštívili radnici v Oosterhout, zúčastnili se studentských diskusí, během kterých jsme obhajovali svá stanoviska či oponovali názoru druhé skupiny, a stali jsme se i svědky perného klání mezi finálovými týmy. Zvítězil tým v mezinárodním složení 1 německého a 2 italských studentů, ale naši poklonu si zasloužilo i domácí holandské družstvo. Znovu jsme se přesvědčili, že teoretická znalost anglického jazyka, a zejména jeho praktické využití se stává naprosto nedílnou součástí komunikace nejen v evropském měřítku. Mnozí jsme si tak uvědomili, že je nutné na sobě takříkajíc "zapracovat". Ještě týž den v podvečerních hodinách proběhla "barbecue party" na rozloučenou.


Týden se nachýlil ke konci a nám tedy nezbývalo, než se pomalu ale jistě připravovat k odjezdu. Všichni jsme odjížděli obohaceni o spoustu nových nezapomenutelných zážitků, s pocitem, který by se možná dal přirovnat dobytí Mt. Everestu. Těšili jsme se opět do vlastní školy hlavně proto, abychom se o své nověnabyté zkušenosti podělili s ostatními spolužáky.

 

A abyste nám jen tiše nezáviděli, na závěr je nutné dodat následující. S Holandskem jsme ještě definitivně neskončili. V současné chvíli zpracováváme veškerou fotografickou dokumentaci, zhotovujeme vlastní prezentace a pomalu se chystáme k příjezdu našich nizozemských partnerů k nám do Obchodní akademie v Neveklově ve dnech 24.5.-1.6. 2008. Budeme-li stejně dobrými hostiteli, záleží už jen na nás.


Za celý kolektiv odvážlivců ve složení Nela, Zuzka, Karolína, Eliška, Anička, Bára, Monika, Jana, Viktor, Katka a Jakub zdraví Eva Škopková, učitelka anglického jazyka.