administrative docsadministrative docs

Hlavně nebýt lhostejný…

Hlavně nebýt lhostejný…

Studenti Obchodní akademie Neveklov nemyslí pouze na sebe, jsou empatičtí a dokáží pomoci potřebným, dětem i němým tvářím.

Pojďme však přiblížit jednotlivé aktivity postupně. V měsíci listopadu, přesně 15. 11., proběhla pod záštitou studentské skupiny DOORS sbírka použitého ošacení a obuvi, knih, hraček a drobných elektrospotřebičů. Jelikož v tento den probíhaly rovněž třídní schůzky, zapojili se mnozí rodiče a vymezený prostor se rychle začal plnit. Veškeré dovezené věci byly vzorně zabalené a bylo jasné, že každý, kdo se do zapojil, chce pomoci a ví jak. K novým majitelům putovaly věci již následující den.

Ve stejné době se  děvčata ze 4. B rozhodla spolupracovat se psím útulkem Naděje Pro Čtyři Packy.  Své aktivity hodnotily takto: V pátek 24. 11. jsme se vydaly s do útulku Naděje Pro Čtyři Packy u Bystřice. Přivezly jsme jim nejen granule, dezinfekce a pamlsky, které jsme získaly pomocí sbírky mezi spolužáky, ale také jsme strávily trochu času s pejsky, kteří běhali na dvorku. Bylo tak emotivní vidět, jak se čtyřnozí parťáci radují z naší přítomnosti. Jsme moc rády, že jsme mohly být součástí tohoto projektu a udělat tak pejskům Vánoce o měsíc dříve. Holky ze 4. B – Barča, Niky, Míša a Naty

Další sbírka, tentokrát hraček, dětských knih či kosmetiky pro mládež, byla uspořádána pro Dětský domov Pyšely. Chvíli se dokonce zdálo, že do školních lavic usednou plyšáci, kteří budou číst dětské knihy. Ale ne, svá místa našli 19. 12. u dětí v dětském domově. Zářící oči, radost z hraček, z knížek, ale i z deodorantu či parfému, krásná odměna pro Claudii a Davida za nadšení, se kterým ke sbírce přistupovali.

Připravit a zrealizovat charitativní akci pro Centrum sociálních služeb Hvozdy si dala za cíl Kateřina Marková, studentka 3. A. „CSS Hvozdy jsem si vybrala, protože se nachází nedaleko mého bydliště. S jeho klienty se setkávám při různých aktivitách a vím, že každá koruna je potřebná. Paní učitelka mi poradila, abych zkusila zažádat o grant u Nadace VIA. A ono to vyšlo, má žádost byla zařazena do projektu DOBRODRUZI. Získala jsem tak možnost hradit náklady na své aktivity z poskytnutého grantu a k tomu ještě slib, že můj zisk bude zdvojnásoben nadací a já budu moci předat ještě více peněz. Nakonec jsem připravila čtyři akce. Prodej vánočních perníčků, dvakrát prodej svačin mým spolužákům a vánoční turnaj v přehazované. Je jasné, že bez pomoci spolužáků a p. učitelky bych prodej svačin sama nezvládla, proto jim patří velký dík. Nakonec se mi podařilo vybrat 8 500,- Kč, což je, myslím, dost peněz. Vždyť jsou to peníze od studentů, spolužáků, kteří tím, že si zakoupili párek v rohlíku, sekanou v housce, kousek jablečného koláče či perníku, přispěli na dobrou věc. Krásné je, že tato částka je Nadací VIA zdvojnásobena a ještě je obohacena o peníze, které jsem nevyčerpala z poskytnutého grantu. A těch také není málo, neboť veškeré pokrmy jsme já a paní učitelka připravovaly doma. Musím říct, že celá příprava a samotné aktivity vůbec nebyly jednoduché, ale o to větší radost mám, že jsem vše zvládla. Teď vím, co se skrývá za slovem projekt, práce, zodpovědnost, ale i radost. A také vím, že vybrané peníze pomohou právě tam, kde je třeba.“

Je skvělé, že studenti mají srdce na správném místě, že si uvědomují, že zdraví a dostatek hmotných statků nejsou samozřejmostí, že chtějí pomoci a dokáží to. A ještě cennější je fakt, že akce, kterými pomáhají druhým, sami připravují a organizují.

Mgr. Miroslava Hulanová

svačiny.jpg  Kačka.jpg