Návštěva Českého statistického úřadu

I přes udělené mimořádné volno se studenti tříd 3.A a 3.C dne 8.12.2009 vydali na plánovanou exkurzi, aby mohli navštívit Český statistický úřad, tedy moderní zdroj statistických informací.

Když se studenti se svými učiteli, paní ing. Roušavou a panem ing. Haškem, v Praze 10 sešli, zamířili přímo do sídla ČSÚ, kde přibližně v 9.30 hod. začala jedna z prezentací. Přednášející pracovnice z úseku propagace nám podávala informace o historii statistiky v Čechách, sledovaných oblastech statistiky, produktech a službách, o využití statistik a mnohém dalším.

Dozvěděli jsme se, že ČSÚ za rok 2009 provedl 123 statistických zjišťování, další byla provedena ministerstvy ČR. Dále nám bylo sděleno, že posláním ČSÚ je poskytovat informace za všech 14 krajů České republiky, organizovat volby, vydávat Statistické školní ročenky atd.

Nejvíce nás však zaujaly kuriozity zjištěné Českým statistickým úřadem. Například: V roce 2009 žilo v České republice 34.543 komárů velkých, jedna nevěsta starší 65 let si v roce 2009 vzala muže ve věku 25 let. Díky tomu jsme pochopili, že statistika nejsou jen tabulky a čísla, ale je především zdrojem zajímavých informací.

V průběhu prezentace jsme se také seznámili s internetovými stránkami www.czso.cz, jejichž velkou výhodou je možnost stáhnutí potřebných dat bez poplatků a snadná dostupnost i pro nevidomé.

Jelikož v březnu roku 2011 bude po 10 letech opět probíhat sčítání lidu, domů a bytů a jeho organizace se už déle připravuje, jako jedni z prvních jsme viděli dokonce i jeho logo.

Potom si studenti vyzkoušeli své štěstí v tipovací soutěži. Měli za úkol uhodnout správnou možnost týkající se otázek ze statického zjišťování. Z několika málo dvojic s nejvyšším počtem správných odpovědí byla vylosována jedna, jež dostala drobné dárky ČSÚ.

Druhá prezentace se týkala demografie. Mohli jsme tak názorně vidět v grafech populační vývoj ČR, porodnost, úmrtnost, sňatkovost aj.

Na konci celé exkurze jsme nahlédli do knihovny ČSÚ, kde je pro veřejnost k dispozici výpůjční sál a počítače s přístupem na internet.

Tato návštěva byla pro všechny jistě přínosem. Nejen, že jsme si odnesli zajímavé brožurky, ale především jsme si uvědomili, jak lze statistiku použít v praxi, a našli nový a hlavně spolehlivý zdroj pro naše předmaturitní a posléze maturitní projekty.

Napsala: Monika Žohová, 3.A