Výjezd do Transylvánie 13.-19. února 2022

V únoru jsme konečně sbalili kufry a vyrazili na první výjezd do Rumunska, přesněji do městečka Petrosani, bývalého hornického městečka uprostřed Transylvánských Alp na jihovýchodě země. Čekala nás návštěva partnerské školy, kde jsme spolu s partnerskými školami navzájem prezentovali naše školy a země.

Čtyři děvčata a dva učitelé vyrazili z Prahy přes Polsko do Bukurešti a pak nás čekala dlouhá cesta autobusem přes hory, která někdy vypadala docela krkolomně. Nakonec jsme večer dorazili do městečka. Bohužel kvůli covidu se nemohly účastnit partnerské země Nizozemí a Polsko, které se k aktivitám připojilo alespoň virtuálně.

Už od druhého dne jsme se v místní škole zapojili do různých her a programů, třeba do programování v programu AutoCAD. Studenti nám také předvedli místní tance a písně. Ve městě jsme navštívili také technickou univerzitu, na které se mimo jiné programují různí roboti.

S partnerskými školami jsme pak také podnikali aktivity nejen ve škole, ale i mimo ni. Měli jsme možnost prozkoumat historická městečka Alba Iulia a Sibiu, kde jsme obdivovali památky z římských dob i ty mladší, ale také jsme zavítali do skanzenu, kde jsme se seznámili s tím, jak lidé žili v této částí Evropy před několika staletími.

Poslední den nás čekal výlet lanovkou do lyžařského střediska, kde jsme si zařádili na sněhu a také se seznámili s rumunskou legendou, sportovcem, který několikrát zdolal Alpy pěšky i na paraglidu.

Nakonec jsme odlétali zpátky z Temešváru přes Německo domů a po dlouhém letu jsme konečně přistáli šťastně v Praze. Už se ale těšíme na další výjezdy!

22petrosani00

Další fotografie z výjezdu v naší fotogalerii.