Senát Parlamentu ČR – Setkání při příležitosti 80. výročí vystěhování prostoru Středu Čech za 2. světové války

Společenské vědy Zobrazení: 653

V historickém Valdštejnském paláci, v sídle Senátu Parlamentu ČR, se sešlo 8. 4. 2022 na 200 studentů, pamětníků, historiků a hostů regionu Středních Čech, aby si připomněli 80. výročí vystěhování prostoru mezi Vltavou a Sázavou po Benešov a Sedlčany, kde bylo za 2. světové války zřízeno cvičiště SS.

Setkání zahájil Václav Šmerák z pořádajícího Společenství Mezi řekami minutou ticha za všechny vystěhované, mrtvé a zavražděné. Účastníci si také v té souvislosti připomněli současné utrpení na Ukrajině. V úvodu promluvila za obce regionu starostka Hradištka Radka Svobodová a místostarostka Krňan Kateřina Tichá, senátor za Benešovsko Zdeněk Hraba a byl přečten dopis Petry Peckové, hejtmanky Středočeského kraje. Události válečných let přiblížili historici Radovan Cáder – Muzeum Podblanicka, Jan Němeček - Akademie věd, Tomáš Zouzal - Ústav pro studium totalitních režimů, Michal Sejk – Státní okresní archiv Benešov, kteří také chystají odbornou konferenci – Paměť zdevastované krajiny ve středních Čechách. Historik Josef Velfl, Hornické muzeum Příbram vyprávěl příběh kapitána Josefa Zvěřiny spojený s odchodem vojsk SS ze zabraného prostoru. Setkání pozdravil emeritní senátor Jiří Burian za Sedlčany. Připomenuty byly nové publikace reflektující dobu nuceného vystěhování Jakuba Doležala - Střípky z mozaiky protektorátní společnosti, Václava Šmeráka Ohlédnutí II, Pavla Kmocha - Konec pánů Benešovska a na dvě desítky dizertačních prací studentů, kteří se přímo nebo nepřímo věnovali historii vystěhovaného území. Ty jsou pak vystaveny na www.mezirekami.cz spolu s řadou dalších publikací a dokumentů mapujících historii regionu. Tomáš Tichý představil projekt PIETA – uctění památky zabitých vězňů koncentračního tábora Hradištko při kopání protitankového příkopu u Třebsína. Na závěr setkání byli oceněni studeni ZŠ z Davle, Hradištka, Netvořic, Lešan, Benešova a gymnázia Budějovická, účastníci Literární soutěže Krajina za Mlhou, kterou připravila knihovna Hradištko - Lucie Hašková, autorka putovní výstavy Když pampelišky nekvetly (Benešov 11. 4 – 29. 4. 2022) ve spolupráci s Regionálním muzeem v Jílovém u Prahy, Mezi řekami, z.s. a Martinou Tichou. Česká televize uvedla k výročí pořad „Před 80 lety proměnili němečtí okupanti Sedlčansko na vojenské cvičiště. Čechy vyhnali…“ a na jejích webových stránkách je také dostupný jeden z publicistických pořadů Vladimíra Kučery Historie.cs – „Vyhnání ze středních Čech“ natáčený v Třebsíně, jedné z vystěhovaných obcí.

Poděkování za pomoc pak patří jak Senátu Parlamentu ČR, Středočeskému kraji, ale i jednotlivým obcím. Především Hradištku, Krňanům, Maršovicím, Václavicím, Olbramovicím, obci Senohraby, Vysokému Újezdu, Lešanům, městysu Neveklov, městu Benešov, Posázaví, o.p.s. a starostům dalších obcí.

Mezi řekami – Václav Šmerák, www.mezirekami.cz

22senat02 foto

22senat01 Almanach praci studentu

22senat03 stažený soubor0

22senat03 stažený soubor1

22senat03 stažený soubor2

22senat03 stažený soubor3

22senat03 stažený soubor4

22senat03 stažený soubor5