Kleopatra

V úterý 21. října 2014 se v půl jedenácté dopoledne schází patnáct studentů druhého ročníku Obchodní akademie Neveklov (obor OA cizí jazyky a EL) ve společenských oděvech v Praze na Václavském náměstí u stanice metra Můstek se svou třídní učitelkou a zároveň i vyučující ČJK a LIV.

S úsměvem a tvářemi červenými od chladného a vlhkého ranního počasí jsme se vydali k Divadlu Broadway, kde se za několik okamžiků bude odehrávat velkolepý příběh ze starověkého Egypta - Kleopatra. Jde o předpremiéru nového nastudování známého českého muzikálu.

Paní učitelka nám rozdělila vstupenky, které ještě voněly novotou. V moderní budově divadla jsme si nejprve odložili kabáty a vrhli se do sálu s měkkými a pohodlnými sedadly, který byl naplněn dalšími nedočkavými diváky různého věku. Se zatajeným dechem jsme se usadili (měli jsme v šesté řadě ideální výhled na jeviště) a napjatě očekávali začátek představení. Po chvíli zhasla světla a představení bylo zahájeno.

Hledíme na jeviště, které nás přenese do doby, kdy Egyptu vládla dvacetiletá Kleopatra. Od šermířských soubojů přes překrásné kostýmy nás nic neudivuje více než výtečné sólové i skupinové pěvecké projevy talentovaných herců. Po hodině strhujícího děje nás ale vyruší rozsvícená světla, která oznamují přestávku. Měli jsme patnáctiminutovou pauzu na fotografování ve vyleštěných zrcadlech, občerstvení a přemýšlení o hodině právě zhlédnutého děje. Celí netrpěliví očekáváme začátek druhé části představení. Opět uslyšíme hlas gongu, který nás upozorňuje, že představení úspěšně pokračuje. Druhá část byla ještě lepší než první. Dokonalé herecké projevy nás nepřestávají fascinovat. Bez dechu sledujeme příběh zrady, přátelství i lásky, která je potlačována silou moci a peněz. Nádherné vystoupení má však po více než dvou hodinách i svůj konec. Závěrečný potlesk publika klanícím se hercům nebere konce.

S blaženými dojmy pomalu odcházíme ze sálu, bereme si zpět své kabáty, opouštíme divadlo a opět se vracíme do každodenní reality prosluněného úterního odpoledne. Zdá se, že se nic nezměnilo, ale je to omyl. Jsme bohatší o jeden skvělý zážitek, který si jistě budeme ještě dlouho pamatovat.

kleopatra14

Veřejná generálka - 21.10.2014, 11:00
Režie: Filip Renč
Námět, scénář, libreto: Zdeněk Borovec, Lucie Stropnická, Lou Fanánek Hagen

OBSAZENÍ
Kleopatra - Kamila Nývltová
Caesar - Marian Vojtko
Marcus Antonius - Josef Vojtek
Octavianus - Tomáš Trapl
Apollodoros - Dušan Kollár
Pothinus - Martin Šemík
Rufius - Juraj Bernhát
Octavia - Zdenka Travalcová
Fulvia - Alžběta Bartošová
Ptolemaios - Josef Vágner
Isis - Sylva Schneiderová
Jupiter - Jan Kuželka
Had / pták - Zuzana Pokorná