Na Jezerce jsme „práskli do bot“

Dne 5. března vyrazily třídy 4.A a 2.A na dopolední divadelní představení do Divadla Na Jezerce.

Před představením jsme se sešli v 10:15 na stanici metra Pankrác, odkud jsme poté společně zamířili k divadlu. Po několika minutách jsme došli k malému divadlu s restaurací, kde jsme zhlédli drsnou komedii "Práskni do bot", kterou režíroval Jan Hřebejk.

Tuto komedii napsal irský dramatik Owen McCafferty. Dramatik McCafferty zesměšňuje ve hře irské kulturní prostředí, to by ale na české scéně nemělo takový efekt, proto se tvůrčí tým rozhodl umístit děj do českého prostředí. Hra se odehrávala ve dvou místnostech, veřejných toaletách a umývárnách, na stavbě fotbalového stadionu. Zde se setkáváme se všemi postavami na jevišti, čtyřmi dlaždiči: Šulinem (Jan Hrušínský), Mudrcem (Radek Holub), Drátěnkou (Martin Sitta) a Volejem (Václav Liška).

Divadelní hra "Práskni do bot" je komedie o hledání lidské důstojnosti a štěstí a vymyká se drsnou mluvou řemeslníků, kteří chtějí odcizit nezaevidovanou paletu dlaždiček. Každý z řemeslníků má jiný důvod, proč ji chce ukrást, a každý z nich touží na nezaevidované paletě dlaždiček co nejvíce vydělat, proto dochází mezi řemeslníky k intrikám. Nejdříve chtějí paletu dlaždiček odcizit Šulin a Drátěnka. Později se rozhodnou na nezákonném prodeji dlaždiček vydělat Mudrc a Volej. Nakonec se ale na krádeži dohodne Volej s Drátěnkou. Ke krádeži nakonec nedojde díky zmatku, který všichni čtyři natropili, a dochází k hádce, po níž hrdinové polemizují nad svými "zpackanými" životy.

Později se ukáže, že dodací list měl v kapse svých montérek jeden ze řemeslníků, a tak možnost odcizit dlaždičky nadobro zmizí. Celá hra končí tragickým úmrtím Šulina, muže, který v životě nic nedokázal.

Komedie "Práskni do bot" se odlišuje od ostatních her svou bezprostředností a originalitou, přesto se od nás dočkala rozporuplných reakcí, které v nás vzbudila kvůli bezprostřední a drsné mluvě dlaždičů a jejich humoru.