Divadlo nás baví

Dne 5. prosince vyrazily třídy 2. B a 3. A na dopolední divadelní představení „Dům čtyř letor“, které se konalo v divadle Na Fidlovačce. 

Po společném srazu na Vyšehradě jsme vykročili směr divadlo. Když už jsme jej měli na dohled, začali jsme propadat mírné panice. Dostali jsme se totiž do tlačenice s důchodci, kteří se do divadla hrnuli jako o život. Už jsme začali mít strach, že na jevišti uvidíme nějaké hrnce, deky či jiné zaručeně ty nejlepší a nejlevnější domácí pomocníky...

Na jevišti však byly připravené kulisy čtyř pokojů – každý v jiné barvě. Pomalu jsme tedy zaujali svá místa a čekali, co se bude dít.

Po úvodní scéně pokojské, holiče a čističe bot se začali objevovat i obyvatelé pokojů. Jejich oděv vždy ladil s některým z pokojů. Červená barva patřila cholerikům, kteří rozčilovali nejen sebe, ale i své okolí. Jejich výbušnost byla evidentní a hlučnost se nedala přeslechnout. Když práskli dveřmi, nadskočil zrovna celý dům.  Modrá barva patřila sangvinikům – lidem veselým, živým, lidem, kteří nad vším mávli rukou, zasmáli se a život šel dál. Zato zelená barva – tam bylo slz, to bylo neštěstí. Melancholici, kteří ji měli ve znaku, už dopředu ve všem viděli tragedii a vše se jim zdálo ohromnou překážkou. Ale snad nejzajímavější chování měli flegmatici. Patřila jim žlutá barva a na všechno měli dóóóst časuuu, vše jim bylooo jednooo. Než flegmatik napsal dopis, ostatní už dávno odešli pryč. 

Hlavní zápletkou se stala situace, kdy se syn z každého bytu chtěl oženit s jednou ze svých sousedek, leč tatínkové měli se svými dcerami jiné plány. Jejich manžely se měli stát dnes již zajištění kamarádi z mládí. A aby toho nebylo málo ani okolí nebývá lhostejné – dobrosrdečný čistič bot by rád pomohl dobrému konci, ale zlomyslný holič je i pro něj značnou překážkou. Ještě je tady pokojská – krásná žena, která je v hledáčku obou sloužících.

Jak vše dopadlo? Neprozradíme. Navštivte toto představení. Můžeme ho jen doporučit. Zasmáli jsme se a moc se nám všem líbilo.