Poznávací zájezd do Itálie

Ze života školy Zobrazení: 6062

Ve středu 10. října 2018 vyrazilo autobusem 40 žáků OA Neveklov na poznávací zájezd do Itálie. Cesta byla dlouhá, ale všichni se těšili na zážitky, které na nás čekaly.

Ve čtvrtek po ranním příjezdu jsme prozkoumávali Vatikán, hlavní město katolické církve, dále náměstí sv. Petra s obrovskými kolonádami z dórských sloupů a také jsme viděli majestátní baziliku sv. Petra, z jejíž kopule byl nádherný výhled na celé město. Naše kroky mířily k Andělskému hradu a přes Andělský most na barokní náměstí Piazza Navona. Ve večerních hodinách jsme dorazili do hotelu, kde pro nás byla připravena tříchodová večeře.

V pátek jsme nejprve navštívili město Tivoli, kde jsme všichni byli okouzleni zahradami s ohromujícími vodotrysky. Stihli jsme si ještě prohlédnout extravagantní palác Villa d´Este. Po obědě jsme se přesunuli do města Neapol, kde jsme zhlédli Castel Nuovo s mohutnými kruhovými věžemi a vítězným obloukem. Prošli jsme náměstím Piazza del Plebiscito a viděli jsme úchvatný kostel San Francesco di Paola, který je podobný římskému Pantheonu. Procházeli jsme přístavní čtvrtí Santa Lucia k hradu Castel dell´Ovo a večer jsme odjeli směrem k našemu novému ubytování v Neapolském zálivu, v blízkosti moře. Naše výhledy z pokojových oken jsou nezapomenutelné.

Čtvrtý den (v sobotu) jsme se po snídani nedočkavě přesouvali do oblasti Vesuvu. Bohužel, přístup nám byl zamítnut z důvodu následků nepříznivého počasí, ale i tak jsme měli hezký výhled na moře. Odpoledne jsme se seznámili s vykopávkami antického města Pompeje, ve kterém se zachovala podoba prostředí a života lidí z roku 79. Odpoledne jsme strávili na pláži a s velkou radostí jsme si vychutnali teplo moře.

V neděli po brzkém probuzení jsme se vrátili do Říma, hlavního města Itálie, kde jsme procházeli po posvátné cestě Via Sacra, odkud byla kdysi ovládána celá Říše římská. Spatřili jsme Koloseum, nejkrásnější a největší dochovanou stavbu antického Říma, Forum Romanum s pozůstatky budov a chrámů. Stáli jsme uprostřed Kapitolu, náměstí navrženého Michelangelem s nádhernými paláci, viděli jsme Pantheon, který je považován za vrcholné dílo římského stavitelství z dob antiky, prošli jsme se po Španělských schodech, poznali jsme největší vodní ,,varhany“ – Fontanu di Trevi a mnoho dalšího.

V neděli večer jsme s úžasnými vzpomínkami nastoupili opět do autobusu a před námi byl už jen několikahodinový návrat domů. Avšak odjížděli jsme spokojení, potěšení a s pocitem, že Itálie je nádherná země a rádi sem zase někdy vrátíme.

18Italie01

18Italie02

18Italie03

18Italie04

18Italie05 

18Italie06