4.A v divadle aneb Sodoma Gomora

Už dlouho naše třída hledala někoho, kdo by nás vzal někam za kulturou. Podařilo se nám to až ve čtvrtém ročníku, kdy nás paní učitelka Keharová vyvezla do divadla Radka Brzobohatého v Praze na předpremiéru představení Sodoma Gomora. Jednalo se o eroticky laděnou komedii, což je pro naši třídu téma jako dělané.

 Ve středu 19. října 2011 jsme se tedy v 10:30 sešli na Václavském náměstí pod sochou svatého Václava. Dostali jsme lístky, divadlo naštěstí nebylo daleko, a tak jsme se už za 15 minut usazovali na svá  místa a nedočkavě čekali na začátek představení.

Někteří z nás nedůvěřivě sledovali ostatní návštěvníky divadla, jejichž věkový průměr jsme svou přítomností statečně sráželi pod 65 let. Padaly i dotazy, jestli výhodné ceny vstupenek nebudeme muset náhodou vykompenzovat nákupem nádobí nebo přikrývek.

Sodoma Gomora je nenáročná komedie z venkovského prostředí o nevěře a žárlivosti a představení je rozděleno do dvou částí. V první jsme sledovali, jak nevěru a žárlivost prožívají ženy. Byli jsme svědky hlasitých hysterických scén, nespravedlivého osočování a podezírání mužů ze strany jejich partnerek. Pozornost věčnými hádkami vyčerpaného pánského osazenstva, které bylo v divadle v menšině, již začínala pomalu upadávat, když vtom první dějství skončilo. Čiperné důchodkyně, které během představení při lechtivých narážkách propukaly v záchvaty smíchu, za něž by se nemusela stydět ani pubertální děvčata ze základní školy, si náladu ještě zdatně vylepšovaly skleničkou vína. Po přestávce se situace začínala obracet a náš zájem začalo stále více upoutávat to, jak se s problémy začínali vypořádávat muži. Jelikož jsme spíše klučičí třída, je jasné, že pro nás byla zajímavější druhá část. V závěru se nám líbilo chlapské bouchnutí do stolu a umravnění hašteřivých sousedek.

Po představení jsme si hned před divadlem sdělovali své nejčerstvější dojmy. Celá třída si divadlo pochvalovala a doufáme, že se nám ještě někdy poštěstí se znovu takhle skvěle pobavit.