administrative docsadministrative docs

Antické drama s nadčasovým odkazem

15. února 2018 se obě třídy třetích ročníků Obchodní akademie Neveklov zúčastnily divadelního představení řeckého dramatika Eurípida s názvem Ifigenie v Aulidě v Divadle na Vinohradech v Praze.

V deset hodin dopoledne všichni dorazili před divadlo, protože předpremiéra představení začínala již v 10.30 hod. Zajímavě pojatá scéna se nesla ve znamení antického Řecka. Ve hře se řešilo téma války, otcovské i milenecké lásky, svobody a autority. Agamemnón musel obětovat svou mladou dceru Ifigenii na oltář Artemidě – jak rozhodli bohové, jinak jeho vojsko nebude moci vyplout na moře s cílem, že pokoří Troju za Paridův únos krásné Heleny. Proti sobě zde pak stály motivy velké otcovské lásky a lásky k vlasti, či povinnosti vůči ní a vladařské poslání.

Dočkali jsme se také skvělého obsazení tragédie herci jako Václav Vydra, Petra Rychlý, Kateřina Brožová či Oldřich Vlach.

O představení jsme museli ještě dlouho přemýšlet a ve škole si upřesnit vše, co nám nebylo ve hře jasné. Celkově se nám divadlo líbilo.

18Ifigenie