Týden na lyžařském kurzu v Harrachově se vydařil!

Tělesná výchova Zobrazení: 2279

Střední škola OA Neveklov uspořádala v Harrachově lyžařský kurz pro žáky 1. ročníku. Akce se uskutečnila 27. ledna až 3. února 2018 v pensionu SUN-SKI, který se nachází v blízkosti hlavní sjezdovky. Program byl velice nabitý.

Nikdo se opravdu nenudil! Organizátoři kurzu celý týden naplánovali naprosto bezchybně. Na začátku byli žáci rozděleni do tří družstev podle dovedností a zkušeností s lyžováním. Poté každé družstvo dostalo svého instruktora, který je měl na starosti. Každé ráno se všichni sešli před chatou a den začal se rozcvičkou. Následovala snídaně a ranní lyžařský výcvik. Po obědě měl každý tým další výcvik a večer šli všichni společně na večeři. Poté mohl jít každý do města a nakoupit si potřebné drobnosti. Téměř každý večer probíhaly odborné přednášky na téma „Bezpečnost na horách“, „Lyžařské disciplíny“, „Historie lyžování“, „Odborná příprava lyží“ aj.

Studentům se líbilo i běžkování, kterého se zúčastnil skoro každý a které bylo pro někoho velice namáhavé. Družstva se střídala v běžkování a lyžovaní po celý kurz. Jeho zpestřením byl celodenní běžkařský výlet nebo dobrodružná hra spojená s poznávání Harrachova. Na konci kurzu mohl každý při závodech předvést, co je v něm a co se během kurzu naučil. Počasí nám přálo, po většinu týdne bylo slunečno a podmínky pro lyžařskou průpravu byly velice dobré.

Také jsme se dočkali vyhlášení nejlepšího lyžaře a o nejlepší lyžařky. Výsledky byly velmi těsné, protože každý účastník udělal velmi výrazné pokroky. Nakonec se ukázalo, že nejlepším lyžařem je Josef Půlpán a nejlepší lyžařkou Hanka Klimešová. Ale i další pozice byly odměněny a oceněny závěrečným vysvědčením.

Určitě se nenajde moc lidí, kteří by řekli, že si hory pořádně neužili. Bylo krásné počasí, sníh nám také stačil, srandy nebyly kopce, ale rovnou hory. A těch zážitků…nespočetně. Někteří z nás jet vůbec nechtěli, protože jsme se báli buď posměšků, nebo toho, že nám lyžování nepůjde. Pravda je ovšem taková, že se nikdo nikomu neposmíval za to, jestli mu jde lyžování lépe, nebo hůře. Naučili jsme se alespoň některým lyžařským dovednostem. Všichni si z kurzu něco odvezli – ať už to bylo ponaučení, krásné vzpomínky, nebo „jenom“ čestná uznání.