Klub mladého diváka. Skvělá příležitost, nebo zbytečná snaha češtinářů?

Žáci Obchodní akademie Neveklov mohou v rámci Klubu mladého diváka navštěvovat pražská divadla. Setkávají se tak s celou řadou zajímavých představení, navštíví významné divadelní scény, poznají herce v reálu.

Ba co více – škola organizuje pro zájemce i další večerní či dopolední návštěvy divadelních představení či veřejných generálek. Zde jde zejména o muzikálová představení.

Žáci 3. ročníků vnímají nabízené možnosti takto: „ Navštěvování divadel nejen usnadňuje práci, protože nemusíme číst povinnou četbu, ale také rozvíjí společenské chování a schopnost odhadnout např. správnou volbu oblečení; rozdílného v případě dopoledního, či večerního představení.“ (R. Součková) Láďa Uhlíř zase oceňuje Klub mladého diváka: „Spousta mladých pokládá divadlo za zábavu pro staré, přežitek a celkově „out“ záležitost.
Na druhé straně existuje i skupina lidí, pro které divadlo znamená silný kulturní zážitek, zábavu na úrovni a celkové povznesení duše. Divák může pocítit múzu na vlastní kůži. A proto ano, Klub mladého diváka má význam!“ A Denisa Vrabcová říká, že divadlo napomáhá k vyšší úspěšnosti v českém jazyce a literatuře, neboť obohacuje slovní zásobu.

Škole zůstávají  v divadelní sféře věrní i absolventi, kteří hodnotí zejména cenovou dostupnost: „Za tyto peníze se nikam sami nepodíváme,“ shodují se D. Máša s V. Kunrtovou a M. Hrmou.

A jaký byl letošní divadelní rok? Nejvíce u žáků „zabodovala“ návštěva Žižkovského divadla J. Cimrmana, konkrétně představení „České nebe“. Obrovský zájem a následný ohlas zaznamenalo i představení „Jesus Christ Superstar“ v Hudebním divadle Karlín. Dále jsme navštívili představení „Jistě, pane ministře“ ve Vinohradském divadle či „Baron Prášil“ v divadle Hybernia. Slzám dojetí se neubránily studentky při představení „Cena za něžnost“, naopak spoustu smíchu přinesl Poláčkův „Hostinec U Kamenného stolu“. Historie byla nabídnuta v „Katu Mydlářovi“ a klasika z oblasti detektivních příběhů A. Christie v „Pasti na myši“.

Mnozí žáci přicházejí na střední školu „múzou nepolíbení“. Tady se poprvé setkávají s divadlem, poprvé vidí, jak divadlo vypadá. Mnohdy jsou naprosto uneseni. Zážitek je tak silný, že divadlo zařadí ke svým zájmům.

A proto se už nyní těším já, pedagogové i studenti na příští divadelní sezonu. Uvidíme, co nám nabídne, ale věřím v její pestrost a kvalitu.