administrative docsadministrative docs

Můj první poznávací zájezd s OA Neveklov

14. prosince 2017 jsem plna očekávání usedala do autobusu, který mě měl i s dalšími studenty odvézt na poznávací zájezd do Vídně a do Bratislavy. Vyjížděli jsme brzy ráno, ještě za tmy. Cesta proto byla spíše odpočinková a probíhala poměrně tiše a poklidně.

Kolem desáté hodiny dopolední jsme přijeli na okraj Vídně, kde jsme navštívili zámek Schönbrunn. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí a měli možnost prohlédnout si nádherné interiéry a rozlehlé zámecké zahrady. Po exkurzi uvnitř jsme dostali krátký rozchod, během kterého většina zavítala na vánoční trhy na nádvoří anebo jsme si udělali krásnou procházku parkem a zahradami. Počasí se nám opravdu vydařilo, jen studený vítr na otevřených prostranstvích byl nepříjemný. Když jsme se všichni shromáždili, čekal nás přesun do centra města. Jako další v našem plánu byl zámek Hofburg. Poté nás paní průvodkyně vzala na procházku po historické části města a do císařských hrobek Kaisergruft. Viděli jsme zde například bohatě zdobený sarkofág Marie Terezie a jejího chotě Františka I. Štěpána Lotrinského. Dále jsme obdivovali gotickou stavbu Stephansdom a poté již následoval hlavní rozchod na Ringstrasse, kde se nachází i budova Parlamentu nebo Státní opera. Potom, co jsme se utahaní a hladoví večer naskládali do autobusu, jsme vyjeli k naší poslední zastávce ve Vídni, a to do Mládežnické ubytovny, kde jsme si naplnili bříška a natěšeni na další zážitky jsme spokojeně šli ulehnout.

Ráno jsme si mohli přispat, protože výjezd z Vídně byl naplánován až na devátou hodinu. Nasnídali jsme se, sbalili si věci a hurá do Bratislavy. Po cestě jsme ještě zajeli do výrobny a muzea čokolády. Zhlédli jsme zde krátký film o historii společnosti a výrobě čokolády a prohlédli si výstavu ilustrující její původ. Spousta z nás také využila možnosti nějakou z dobrot ochutnat, anebo dokonce koupit. Po další hodince cesty jsme dorazili do Bratislavy a naše první zastávka byl Hrad ležící v těsné blízkosti Národní rady Slovenské republiky. Odtud jsme se kochali skvostným výhledem na celé město. Poté jsme sešli dolů do centra na vánoční trhy, kde jsme mohli dokoupit poslední dárečky na Vánoce, občerstvit se a udělat si příjemnou procházku.

Domů jsme navečer odjížděli plni nových zážitků, poznatků a vědomostí. Jsem moc ráda, že jsem na tento výlet mohla vyrazit také a určitě se zúčastním i dalších. Vyučující byly velmi vstřícné a vše bylo parádně zorganizované a promyšlené.

17Viden00