administrative docsadministrative docs

Divišov

FINANČNÍ GRAMOTNOST V ZŠ DIVIŠOV

Dne 8. 11. 2017 navštívila skupina ve složení Jará Lucie 4. B, Ševčíková Kateřina 4. B, Boťa Josef 4. B a Marvan Petr 3. B společně s paní učitelkou Mgr. Jaroslavou Keharovou Základní školu Divišov. Cílem akce bylo seznámit jedenáct deváťáků ve třídě p. uč. Jany Soukupové se základními pojmy z oblasti finanční gramotnosti, jejichž znalost je pro jejich současný i budoucí život velmi důležitá.

Připravený program, který trval dvě vyučovací hodiny (9.50 – 11.30), byl pojat zábavnou formou. Jako první si žáci pod dohledem studentů zahráli hru, ve které odpovídali na otázky se základů finanční gramotnosti. Žáky hra velmi bavila, byli komunikativní, navzájem si pomáhali a spolupracovali. Příjemným překvapením bylo, že na skoro všechny otázky znali správnou odpověď. Odměna byla zvolena tematicky, soutěžilo se o čokoládové mince.

V druhé části programu byli žáci rozděleni do skupin, ve kterých se učili pracovat s celoročním rodinným rozpočtem. I když šlo převážně o numerické výpočty, žáci se rozhodně nenudili. Všechny skupiny měly rozpočet rodin zpestřen i nestandardními životními událostmi, které pro ně organizátoři vymysleli, a tak se žáci setkali například s otcem, který propadl gamblerství a prohrál skoro všechny úspory nebo s dluhy zděděnými po tetě. I při této aktivitě byli velmi šikovní a vše bez problémů zvládli. Někteří si zadání úloh dokonce vyžádali domů, aby si zkusili vypracovat i úkoly, které řešily jiné skupiny.

Návštěva základní školy a práce s dětmi byla cennou zkušeností. Není totiž jednoduché získat si pozornost dětí v tomto citlivém věku. Lze konstatovat, že se to v Divišově podařilo, že už i žáci na tomto typu školy mají mnoho znalostí v oblasti hospodaření s penězi. Připravený program jim určitě přinesl další nové poznatky, díky kterým se v životě neztratí a díky nimž si budou umět lépe poradit při řešení obtížnějších finančních situací v rodině.

17Divisov01

17Divisov02

17Divisov03

17Divisov04

17Divisov05

17Divisov06

17Divisov07