Westernový ples OA Neveklov

Shánění šerp a skleniček, přemýšlení nad jejich designem, zařizování fotografa, který by nafotil ty nejkrásnější fotky na tablo, shánění sponzorů, kteří by svým darem obohatili tombolu, vymýšlení a nacvičování nástupu včetně půlnočního překvapení – tyto starosti vyplňovaly poslední měsíce působení čtvrtých ročníků na OA Neveklov. Všichni maturanti se usilovně věnovali přípravám maturitního plesu, což se samozřejmě neobešlo bez menších sporů mezi jednotlivými maturitními třídami, neboť každá z nich chtěla mít ty nejkrásnější šerpy i skleničky a nejúspěšnější půlnoční překvapení. Ovšem největším oříškem bylo shodnout se na vhodné tematice plesu. Každá třída totiž přišla se svým návrhem, od kterého nehodlala ustoupit. Ale jak už to tak bývá, prostřednictvím hlasování zvítězilo téma „western“, které se okamžitě stalo předmětem debat nad vzhledem vstupenek, pozvánek a plakátů.

Na konci všech těch měsíců plných útrap a hádek ale nastal den D, a to 24. únor 2012, kdy studenti mohli sklidit sladké plody své práce. Už od sedmi hodin si - bez jakýchkoli stresujících myšlenek na maturitu - užívali večera, který patřil jenom jim, a i přes několik malých zaškobrtnutí v organizaci plesu budou na tento večer vzpomínat jenom s láskou.

Celý maturitní ples hudebně doprovázela skupina Horváth BAND a moderovala Lejla Abbasová, jež po zahajovacím proslovu paní ředitelky vyzvala maturitní ročníky k slavnostnímu nástupu, který studenti až do posledního okamžiku pilně nacvičovali.

Po ošerpování maturantů, kdy si všichni připili na úspěch při neúprosně se blížící maturitní zkoušce, se spustil zlatý déšť, který byl pochytán do plachet a prostěradel. Někteří maturanti se chránili pomocí deštníků, jiní zase hledali úkryt pod plachtou a mnozí z nich čelili nemilosrdným ranám, které jim uštědřovaly mince. Proto se není čemu divit, když většina studentů má ještě dnes na svých tělech následky v podobě boulí či originálních tetování.

Ale i rodiče, prarodiče a sourozenci měli o zábavu postaráno. Zatímco si maturanti pečlivě schovávali posbírané a nachytané finanční přilepšení, jejich rodiče a ostatní příbuzní se bavili četbou plesáčků jednotlivých tříd, zábavným programem v podobě tanečních vystoupení profesionálů i vlastními tanečními kreacemi.

O půlnoci zahájili dlouho očekávaná půlnoční překvapení učitelé, kteří zazpívali „Bednu od whisky“. Po nich se parketu se svými vystoupeními ujaly jednotlivé třídy.

Ačkoli bylo zpočátku mezi maturanty mnoho rozporů, na jednom se shodli všichni, tajemná noc maturitního plesu byla tak krátká, že jak náhle začala, tak rychle i skončila.

Holt – dlouhé přípravy a krátká noc, teď už jen učení zbývá moc. ☺