Exkurze u Městského soudu v Praze

Dne 23. 1. 2012 se naše třída 4. C zúčastnila exkurze u Městského soudu v Praze.

Soud se nachází v Justičním paláci Na Močínkách, v Praze 10.

Sraz jsme měli na vlakovém nádraží v Benešově. Zakoupili jsme si společnou jízdenku a jeli rychlíkem do Prahy na Hlavní nádraží a odtud autobusem č. 135 do stanice Na Míčánkách.

U soudu probíhalo veřejné soudní líčení. Přítomni byli: soudkyně a 2 přísedící (senát), zapisovatelka, státní zástupce (žalobce), obžalovaný a jeho obhájce, poškozený a veřejnost, což jsme byli my. Obžalovanému, který byl předveden z vazby, byla přečtena obžaloba. Již několikrát trestaný mladý muž byl obviněn ze zfalšování plné moci, pomocí které získal v České spořitelně hotovost ve výši nejdříve

4 000 Kč a na další pobočce (obě v Praze) dokonce 500 000 Kč. Teprve při 4. pokusu o výběr hotovosti úřednice banky pohotově zareagovala a přivolala policii.

Soud posoudil důvody obžaloby a přezkoumal důkazy. Pak byly provedeny výslechy svědků, což byli jednatelé 4 firem. Vyšlo najevo, že celá plná moc byla zfalšovaná včetně notářského razítka a podpisů, které provedl náš pachatel. I když plná moc byla již na první pohled podezřelá, přesto pracovnice na pobočkách ČS v Praze peníze žadateli vydaly a nevyžadovaly po něm žádný doklad totožnosti.

K této trestné činnosti pachatele „vyzvali“ dva, zatím neidentifikovaní muži, kteří mu slíbili 10% z vybraných částek a celkem od nich obdržel 10 000 Kč.

Nakonec byly proneseny závěrečné řeči státního zástupce, tedy žalující strany a obhájce. Obžalovaný měl právo tzv. posledního slova, které odmítl.

Následovala závěrečná porada 3členného soudního senátu. Před vynesením rozsudku se nás soudkyně zeptala, jaký trest bychom pachateli dali, zda bychom ho poslali do vězení anebo mu dali trest podmíněný. Většina z nás se přikláněla k pobytu ve vězení.

Při vynesení rozsudku jsme se museli všichni postavit. Obžalovaný byl uznán vinným. Byl mu uložen tříletý podmíněný trest odnětí svobody s podmínkou na dobu 5 let a náhrada škody ve výši 504 000 Kč formou měsíčních splátek a soudní dohled po celou dobu podmínky.