administrative docsadministrative docs

Takhle funguje zdravá a sebevědomá firma

V úterý 2. února 2016 vyrazila skupina nadšenců a zvídavých dobrodruhů z druhých a třetích ročníků Obchodní akademie Neveklov na exkurzi do Kolína do tamější automobilky TPCA – Toyota Peugeot Citroën Automobile.

Těsně před devátou hodinou se skoro všichni studenti sešli na autobusovém nádraží v Benešově. Jeden student měl nejspíše chuť udělat si zajížďku přes Prahu, a čekal zde na nádraží vlakovém. Nakonec byl však doveden do autobusu a uzardělý studem se přidal k natěšeným spolužákům.

Po příjezdu do Kolína obdržel každý visačku s nápisem „návštěvník“. Bohužel o tyto visačky se ihned strhl souboj. Kdo bude mít červenou a kdo černou? Jak smutné pak bylo zjištění, že jsme své těžce vybojované visačky museli po pár desítkách metrů vrátit na věšáky, za kterými se nacházel větší sál s pohodlnými křesly. Do nich se každý s radostí usadil, protože 150metrová cesta od autobusu byla vyčerpávající.

Uvítali nás dva postarší, velice milí a příjemní pánové. Ti nám pustili několik poutavých videí obsahujících důležité i zajímavé informace o podniku, jeho historii, výrobě, zaměstnancích a vůbec o všem, co může studenty obchodní akademie zajímat. Jejich doplňující a vysvětlující komentáře byly užitečné nejen pro představu o chodu firmy, ale i pro život. Po zhlédnutí videí nám průvodci zapůjčili ochranné prostředky, abychom mohli na vlastní oči spatřit výrobu automobilů. Zářivě žlutá helma a plastové brýle na hlavách studentů působily jako magnet na chytré telefony. Každý si v tomto zázračném a atypickém vybavení okamžitě pořizoval „selfíčko“. Průvodci nás zavedli delší chodbou do obrovské haly, kde probíhala samotná výroba. Zhruba 100 metrů - a „unavení“ studenti tak s elánem nasedali do dvou vláčků, které byly pro účastníky exkurze přichystány.

Vláčky nás zavezly do všech koutů továrny, které jsou určený pro oko návštěvníka. Dozvěděli jsme se například i to, že tato automobilka využívá skladování „just in time“, což znamená žádné sklady – vše putuje rovnou do výroby.

Víte, jak dlouho TPCA trvá vyrobit jedno auto? My už ano! Za 12 hodin. A kolik aut se tu vyrobí? 1000 vozidel denně! Každých 55 vteřin vyjede z továrny jeden nový vůz. Jen pro informaci, TPCA funguje již od roku 2005 a nyní zaměstnává přes 3000 zaměstnanců. Všechny vysoké pozice však zastávají pracovníci z Japonska, Francie či Velké Británie.

Po projížďce továrnou, kterou naši průvodci doprovázeli detailními a poutavými informacemi o postupu výroby, se studenti OA Neveklov opět sešli v sále pro návštěvníky. Jelikož prohlídka studenty velice nadchla, pokládali mnozí oběma pánům ještě další otázky. Jelikož jsme ekonomická škola, jako první nezazněly otázky „Líbí se vám tu?“ nebo „Jaký má výroba vliv na životní prostředí?“, ale dotazy „Kolik si tu zaměstnanci vydělávají?“ nebo „Jak dlouhé mají dovolené?“.

Po zodpovězení všech dotazů se studenti opět vydali k autobusu. Nasedli jsme a vydali se zpět k Benešovu. Tato exkurze mnohé motivovala nejen ke studiu ekonomiky a podnikání, ale především ke studiu cizích jazyků, jelikož právě TPCA je důkazem, že se znalostí cizích jazyků se vám otevřou brány do celého světa. Umožní nám také realizovat se na pracovištích, kde se budeme cítit příjemně a kde nás budou respektovat právě tak, jako v TPCA Kolín.

16TPCA