administrative docsadministrative docs

Generálka Bohdalová v generálce Generálky

Sraz účastníků divadelního představení ze 4. ročníku byl 19. 11. 2014 stanoven na 10.15 hod. ve vestibulu stanice pražského metra linky C Pankrác, kam se žáci dopravili samostatně. Odtud se pak všichni společně odebrali k Divadlu Na Jezerce, zde obrželi vstupenky, základní informace k představení i organizaci akce.

generalka 00Generálka je výborná komedie se situačním a slovním humorem, chytrým vtipem i dostatkem nevtíravé legrace. Diváci se příběhem mohou bavit, a přitom dojde i na známé pravdy, že se v životě vyplatí postavit se ranám osudu, že je dobré říct pravdu v pravý čas a že žádná sláva neroste do nebe. Hra líčí krátký úsek ze života císaře Napoleona, kdy nuceně pobýval na ostrově Svaté Heleny. Zde ho zprvu tajně navštívila jeho krajanka z Korsiky, která původně požadovala od císaře finanční satisfakci za své tři mrtvé vnuky. Situace se však začne vyvíjet jinak, než by diváci čekali.

Při představení mohli žáci zhlédnout herecké umění známých českých herců starší i mladé generace. Obrovským aplausem diváci odměnili výkon Jiřiny Bohdalové v hlavní roli „Josefíny" - generálky. Dále zde vystoupili Radek Holub jako Napoleon, Petr Vacek a Zdeněk Hruška v roli generálů a Petr Pelzer jako guvernér ostrova Svaté Heleny. Žáci ocenili skvěle napsanou hru Jiřího Hubače, vtipnost a srozumitelnost dialogů a především jejich aktuálnost, kterou podtrhla i velmi dobrá práce režiséra Radka Balaše.

Divadelní představení Generálka trvalo od 11.00 do 13.30 hod. Po jeho ukončení pak pedagogický dozor doprovodil žáky opět ke stanici metra C Pankrác, kde byla akce ukončena. Návrat domů si organizovali žáci individuálně.