administrative docsadministrative docs

Newsletter OA Neveklov 01

V pondělí 2. září nám začal nový školní rok. V 7 třídách se sešlo se svými učiteli 126 žáků, kteří si zvolili jeden ze studijních oborů: obchodní akademie, obchodní akademie se zaměřením na informatiku, obchodní akademie se zaměřením na cizí jazyky, ekonomické lyceum, ekonomika a podnikání se změřením sportovní management a ekonomika a podnikání se zaměřením podnikání ve stavebnictví. Kromě milého přivítání byli seznámeni se školním řádem, pravidly pro hodnocení, pitným režimem, provozními řády odborných učeben a harmonogramem školního roku.


Hned druhý den měli žáci možnost prodat nebo nakoupit učebnice a další studijní materiály na školní burze.


Ve středu 3. září odjela třída 1. A na třídenní adaptační pobyt na Měříně. Měli možnost se vzájemně poznat z jiné stránky než je pobyt ve školních lavicích a prolomit ledy mezi sebou i mezi nimi a třídní učitelkou. O náplň programu se postarala školní psycholožka dr. Kašparová, výchovná poradkyně Ing. Křivánková, učitel tělesné výchovy Mgr. Švarc a třídní učitelka Mgr. Keharová. Žáci hodnotili pobyt velice pozitivně.


Žáci 3. a 4. ročníků se ve dnech 5. a 6. září zúčastnili natáčení televizního pořadu Překvápko ve studiu FTV Prima v Horních Jirčanech. Akce byla časově velice náročná – po oba dva dny trvala od ranních do pozdních nočních hodin. Přesto se většině studentů líbila. Jednak proto, že nemuseli po tyto 2 do školy a jednak proto, že měli možnost vidět naživo své oblíbené i méně oblíbené herce, zpěváky a moderátory. Někteří se s nimi na památku i vyfotografovali.


V pátek 6. září proběhly písemné podzimní maturitní zkoušky. Ústní část potom následovala ve středu 11. září.


Od soboty 7. do středy 11. září byli u nás na návštěvě studenti z partnerské školy v Německu – gymnázia Spremberg. Bydleli u našich studentů, kteří pro ně se svými učitelkami němčiny připravili zajímavý program. Vše proběhlo v příjemné atmosféře a naši studenti už se těší, až vycestují do Německa.


Ve středu 18. září se konal ve škole (jako každoročně) branně bezpečnostní den. Studenti si zopakovali zásady ochrany člověka za mimořádných situací - zásady první pomoci, seznámili se s činností dobrovolných hasičů a způsoby jednání v situacích ohrožujících lidské životy. Přestože se to někomu mohlo jevit jako ztracený čas, nikdy neví, kdy se mu informace a zkušenosti z tohoto dne budou hodit.

Ve čtvrtek 19. září se studenti oboru management ve stavebnictví zúčastnili odborné exkurze do Prahy – ForArch 2013.


V úterý 24. září proběhl na naší škole Den jazyků. Letos se ho nezúčastnili žáci okolních základních škol, jako v minulých letech, ale byl celý v režii našich studentů. Ti se předem rozdělili do 11 skupin. Každá skupina dostala přidělené město, kde se mluví jazykem, který se ve škole učí a měla za úkol ho co nejlépe prezentovat. Studenti k úkolu přistoupili velice odpovědně a nikdo z nich nebyl nejhorší. Rozhodnutí o tom, kdo byl naopak nejlepší, bylo velice těžké. Nakonec se porota složená z učitelů shodla na vítězství pro Salzburg.


Na konci měsíce (25. a 27. září) navštívili studenti naší školy divadelní představení v Praze. 25. září shlédli studenti 2. ročníků představení Mata Hari a 27. září studenti 3. a 4. ročníků představení Krakatit. Přestože se jednalo o náročnější tvorbu, setkala se u studentů s pozitivním hodnocením.


V září byla na webových stránkách školy i na facebookovém profilu uvedena nabídka kroužků pro studenty. Zatím se nabízí kroužek Pohodové účetnictví a kroužek hudební. O oba kroužky studenti projevili zájem, přestože členství v nich je podložené symbolickým poplatkem 300 Kč za pololetí.


V úterý 1. října proběhly na naší škole bariérové testy z anglického jazyka (mock testy), kde měli studenti možnost srovnat na mezinárodní úrovni jejich jazykové znalosti. Výsledky i s komentářem je možné získat u vyučujících anglického jazyka na třídních schůzkách 12. 11. 2013.


Ve čtvrtek 3. října jsme pozvali žáky okolních základních škol a uspořádali pro ně veletrh fiktivních firem – Ovládni s námi trh, který navázal na stejnojmennou akci, kterou jsme organizovali těsně před hlavními prázdninami. Tentýž den odpoledne se konalo plenární zasedání Občanského sdružení rodičů a přátel školy, kde byl nově zvolený výbor a třídní důvěrníci a zároveň byl schválen příspěvek ve výši 600 Kč na žáka. Rodiče byli seznámeni s personálním obsazením školy a plánovanými akcemi na nadcházející školní rok.


V pátek 4. října přijela na odbornou ekonomickou přednášku o státním rozpočtu pro studenty 3. a 4. ročníků paní Mgr. Helena Langšádlová.


10. října se zástupci naší školy zúčastnili schůzky pořadatelů soutěží v grafických disciplínách, neboť v letošním školním roce bude naše škola organizátorem mistrovství republiky v tomto oboru.

V úterý 15. října naše škola pořádala florbalový turnaj pro žáky 4. a 5. tříd ZŠ. V následujícím týdnu potom pokračoval turnaj pro starší žáky ZŠ. Ve stejném dni soutěžili 3 studenti 2. ročníku na písařské soutěži Příbramský permoník. 2 z nich se umístili na honorovaném 5. a 6. místě. Přivezli si diplomy věcné ceny.


V následujících dnech (16. – 17. října) měli studenti naší školy možnost jet na poznávací zájezd do Polska. Ti, kdož této možnosti využili, byli velice spokojeni a těší se na další podobné akce.


V týdnu od 21. do 25. října proběhl na naší škole tzv. Projektový týden. Studenti z jednotlivých tříd byli rozděleni do pracovních týmů a v nich zpracovávali různá témata z našeho regionu. Jednalo se jak o společenskovědní, tak ekonomická a další odborná témata. Studenti si procvičili sběr informací v terénu, zpracování získaných materiálů a jejich prezentaci. Celá akce je velice prospěšná pro jejich nadcházející praxi.


Měsíc jsme zakončili pro studenty velice příjemnými dvoudenními podzimními prázdninami, které navázaly na svátek 28. října.



V LISTOPADU PŘIPRAVUJEME:

Soutěže

1. lisotpadu – plavání v Benešově

7. – 8. listopadu – ZAV Hodonín

soutěže pro žáky ZŠ - 28. listopadu – „Neveklovský datel“, „Zachraňme Afriku“, Postav si svůj dům“


Exkurze

13. listopadu – 1. A – knihovna Benešov

28. listopadu –– 2. ročníky Coca Cola, 3.A - ČSÚ


12. listopadu v 16:30 – třídní schůzky OSRPŠ