Kdo jiný aneb Chce to nápad

Ze života školy Zobrazení: 7706

Dne 17. 9. 2013 jsme se my, žáci 2. A, zúčastnili besedy na téma projektu „Jeden svět na školách“ s podtitulem „Kdo jiný“. Nikdo z nás na počátku nevěděl, jaký má beseda účel ani jaké je její téma. Postupem času však bylo jasno. Projekt prezentovala velice sympatická dvojice mladíků, kteří nám do naší školy přijeli představit jeho náplň. Beseda začínala jako každá jiná - dvojice se nám představila a vryla se nám do podvědomí jako Kuba a Kuba.

Projekt „Kdo jiný“ se obrací právě na naši generaci, generaci studentů středních škol, a snaží se v nás vzbudit zájem a zápal k tomu, abychom svou energii vložili do něčeho užitečného, do něčeho co má smysl a význam. CHCE TO ZMĚNU. Proč neudělat svět lepší? Kuba a Kuba nám ze začátku sdělili, že účelem celého projektu a besedy je obeznámit nás s „aktivní občanskou angažovaností“ v problémech, o kterých se mluví, ale nikdo, nebo jen malá část z nás si vezme do hlavy nápad, že by mohl něco změnit. Každý z nás na počátku řekl: „Nemá to cenu. Stejně s tím já sám nic nezmůžu“. A právě vyvrácení tohoto tvrzení bylo náplní celé úterní besedy. Kluci se nám pokoušeli vysvětlit, že nepotřebujeme vlastnit sta tisíce ani miliony korun k tomu, abychom pomohli lidem, kteří o pomoc stojí a jsou za ni vděčni. Stačí mít jen nápad.

Zprvu jsme společně dávali dohromady nejdůležitější problémy, které se dotýkají naší společnosti. Padala slova jako peníze, vláda, chudoba, nemoci, lež, předsudky aj. Poté, co jsme sesmolili kolem 15 problémů týkajících se nás všech, jsme se pokoušeli najít řešení a východisko (a úspěšně!!!). Našli jsme jak problémy, tak i jejich řešení. Za odměnu nám Kuba a Kuba promítli 20 minutový dokument týkající se problému imigrace.

Film nesl název „Na kole za svobodou“. Byl o jednom anglickém mladíkovi, který pomáhal imigrantům z ostatních států vyrovnat se s jejich těžkou životní situací pomocí zapůjčování jízdních kol. Bylo to jednoduché, prosté a hlavně účinné řešení, stačilo jenom dostat nápad a uskutečnit ho. A přesně to byl cíl celé besedy. Ukázat nám, že klíčem k řešení problémů není nevšímavost, ale nápad – prostý, obyčejný nápad a jeho následná realizace.

Den jsme zakončili stručným shrnutím celé přednášky, rozloučili jsme se a s nově nabytými dojmy jsme odkráčeli domů.

Sabina Hrušková 2.A