Skvělé dva týdny výuky s Němci na OA Neveklov

Vešli do třídy. Jeden větší, hnědovlasý, s kratšími vousy, druhý menší, blonďák, zprvu působící trochu zakřiknutě. V pondělí 6. září Simon Langer a Kornelius Schultha nastoupili na naši školu a značným způsobem oživili výuku německého jazyka. Ono je krásné němčinu se učit, ovšem něco úplně jiného je slyšet ji od mladíků, kteří se v Německu narodili.

Zprvu jsme se jen představovali. Míra neobvyklosti se ani nedá slovy vyjádřit. Když mluvil Simon, který většinou vedl první hodiny, průměrně zdatný němčinář mu porozuměl. Ona neobvyklost se dostavila až u Kornelia, který byl zprvu plašší a jevil se, s prominutím, jako ťunťa. Když však promluvil, ani lidé co němčinu zvládají na výbornou, příliš jeho slovům neporozuměli. Čím víc ale Simon a Kornelius dostávali v hodinách němčiny prostor, tím více se naše schopnosti porozumět a komunikovat zlepšovaly. Soudím, že  si nás i oblíbili. Údajně jsme v němčině dobří, což nás od mistrů v německém oboru obzvláště těšilo.

Hodiny svižně ubíhaly a zprvu plachý Kornelius se čím dál víc rozpovídával a značně zapracoval i na srozumitelnosti. Kluci zkrátka byli uvolnění a zábavní. Ti, co němčinu zvládají, byli v sedmém nebi. Naopak lidé, již příliš němčině neholdují, najednou pochopili, jak těžké je si popovídat v němčině bez znalosti potřebných slovíček

Měli jsme dokonce možnost lektorům ukázat město Neveklov. Dva naši spolužáci, excelentní v německém jazyce, se jim na dvě hodiny stali jakýmisi průvodci, díky čemuž byla jak pro Němce, tak pro nás procházka slunným dopolednem naprosto luxusní.

V jedné hodině čtvrťákům a třeťákům z oboru ekonomické lyceum povyprávěli dokonce i o své domovině. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavých věcí o Německu, které nám snad ani v televizi neřeknou. My s nimi za to na oplátku prošli náročnou trasu okolím Neveklova, která byla součástí pátečního Bezpečnostního dne. A to byla i poslední společná akce. Kluci jsou teď ve svém rodném Německu a my už jen můžeme doufat, že pro ně byly dva týdny v naší škole stejně tak fajn jako pro nás.