Činnost předmětové komise ekonomických předmětů ve školním roce 2013/14

S počátkem školního roku jsme zahájili činnost naší předmětové komise.

Maturitní zkoušky z ekonomických předmětů v podzimním termínu proběhly bez problémů a všichni kandidáti v nich uspěli.

Na nový školní rok jsme připravili tematické plány, individuální vzdělávací plány, plán exkurzí a plán přednášek. Dále jsme objednali učebnice pro školní rok 2013-14, navrhli témata ročníkových a maturitních prací a prodiskutovali účast na seminářích, školeních a v soutěžích EUROSCOLA, FINANČNÍ GRAMOTNOST, EKO tým, Má dáti – dal a dalších soutěžích.

Členové komise Ing. Hašek, Ing. Netolická, Ing. Roušavá se přihlásili na školení ekonomického software POHODA od firmy STORMWARE a v souvislosti s tím došlo i k zapojení školy do projektu Pohodová škola a studenti dostali možnost navštěvovat kroužek účetnictví.

Ve čtvrtek 3. 10. 2013 se konal „Projektový den - Ovládněte s námi trh“, který byl určen pro žáky 9. tříd ZŠ. Organizační záležitosti měla na starost třída 3.A. Třída 4.A připravila ukázkové stánky 4 fiktivních firem Obchodní akademie Neveklov. Projektového dne se zúčastnila ZŠ Kosova Hora, ZŠ Čerčany a ZŠ Jílové u Prahy.

4. 10. 2013 proběhla přednáška Mgr. H. Langšádlové o státním rozpočtu pro 3. a 4. ročníky.

V týdnu od 21. do 25. října 2013 se konal ve škole Projektový týden.Vyučující ekonomických předmětů kladně hodnotili průběh celého týdne, účast a přístup všech žáků a výstupy. V příštím roce nebyla navržena žádná změna, pouze vypracovat nová témata. Všechna témata musí mít praktický výstup. Jediný návrh podal Ing. Hašek – vymyslet témata realizovatelná v rámci celého školního roku studentskou společností DOORS.

Studentská společnost s názvem DOORS byla založena v rámci projektového týdne. Jedná se o dobrovolnou, nezávislou společnost vytvořenou studenty prvního až třetího ročníku naší školy. Jejím cílem je realizovat důležité školní a mimoškolní aktivity, starat se o propagaci školy, spolupracovat s učiteli při významných školních akcích, pořádat společenské akce, besedy, zájezdy pro členy a žáky OA Neveklov, vytvářet příjemné a tvůrčí prostředí uvnitř i vně školy. Poslední velmi důležitou činností společnosti je charitativní činnost pro různá občanská sdružení. Mezi první akce společnosti můžeme zařadit již ukončenou sbírku školních potřeb pro africké děti ve spolupráci s OS WONTANARA (sdružení pro rozvojovou spolupráci v Guineji), dále humanitární sbírku nepotřebných věci pro Diakonii Broumov. Další důležitou akcí nově vzniklé studentské společnost byl Vánoční jarmark na náměstí J. Heřmana v Neveklově, který se konal v sobotu 30. 11. 2013 v odpoledních hodinách. Studentská společnost zde prodávala drobné zboží (např. perníčky, dekorace, korálky, náušnice, apod.), které vyráběli studenti Obchodní akademie Neveklov, paní vychovatelky a někteří učitelé. Výtěžek z celé akce bude věnována Dětskému domovu Racek.

Dne 22. 10. 2013 se konal další projektový den organizovaný naší školou, tentokrát přímo na ZŠ Krhanice. Projektový den byl určen pro žáky 9. třídy.

Školní kolo ekonomické soutěže Ekonomický tým 2013/2014 proběhlo ve dvou etapách: 1. část soutěže, písemný test se konala 15.11. 2013, 2. část ústní - scénky před komisí, proběhla 25. 11. 2013. Vítězové : M. Šebor 4.B, P. Váchová 4.B, P. Vyoralová 4.A.postoupili do krajského kola, které se konalo 5. 12. v Berouně. Tam obsadili 3.místo. Celostátní kolo soutěže Ekonomický tým 2014 se bude konat v OA Heroldovy sady, Praha 10. Soutěž je dvouetapová. První etapu soutěže – zpracování projektové části vytváří: N. Pokorná (4.B). Druhá (prezenční) část soutěže proběhne na OA Heroldovy sady v Praze dne 18. 3. 2014. Přípravu na soutěž zajišťují Ing. Netolická, Ing. Hašek.

Dalšími školeními členů ekonomické komise, realizovanými v tomto školním roce, byly:ve dnech 3. - 4. 12. 2013 účetní a daňový seminář v Praze, pořádaný Ing. Štohl, s. r. o. (Ing. Netolická byla dne 3. 12. 2013 na účtování v rámci jednotlivých účtových tříd a Ing. Roušová 4. 12. 2013 absolvovala školení na téma novinky v účetnictví, daních a souvisejících předpisech.) Ing. Hašek a Ing. Singrová se účastnili 5. 12. 2013 semináře Ekonomika od pořadatele EDUKO, Ing. Klínský, Herolsovy sady. Jednalo se shrnutí novinek za rok 2013 včetně komentáře a připravovaných změn pro rok 2014 v souvislosti s novým občanským zákoníkem.

Ve dnech 27. – 28. 1. 2014 se konala účetní soutěž „Má dáti, dal“ ve Znojmě. Naši školu na ní zastupovali M. Hottmarová (4.A) a M. Šebor (4.B). Tak pěkných úspěchů jako v Ekonomickém týmu v Berouně ale nedosáhli. Naproti tomu opět úspěšní byli naši studenti v internetové soutěži finanční gramotnost.

V souladu s plánem exkurzí se zrealizovaly exkurze na Český statistický úřad (třída 3.A a Ing. Roušavá), do výrobního podniku - Coca-Coly, (třídy 2.A, 2.B s Ing.Haškem a Mgr. Hulanovou) a do České národní banky (třídy 3.A a 3. B s Ing. Roušavoua a Ing. Singrovou).