administrative docsadministrative docs

Procházka jazykovou zahradou

PROCHÁZKA „JAZYKOVOU ZAHRADOU“ NA OA NEVEKLOV

     Jazyková výuka na Obchodní akademii má svou již několikaletou tradici od počátku existence školy samotné. Projděme se pomyslnou zahradou namátkou mezi angličtinou, němčinou a třeba ruštinou a představit si školu – poněkud sobecky – jen očima studenta dychtícího po cizí slovní zásobě, gramatickém drilu, konverzaci s rodilým mluvčím, výletech za hranice jazykových možností rozmanitého druhu.

     Není zajisté novinkou fakt, že škola nabízí výuku cizích jazyků. V naší škole se podařilo skloubit možnosti školy se zájmem a potřebami studentů. Každým rokem se otevírají třídy, kde zásadním zůstává anglický jazyk. Druhý cizí jazyk vychází z předem zjištěného zájmu samotných nově přijatých studentů. Častěji to bývá německý jazyk, ale v minulosti si své místo vybojoval i francouzský a v letošním roce i jazyk ruský. Výuka je zajištěna plně kvalifikovanými učiteli a co víc, daří se tak i díky rodilým mluvčím, případně stážemi zahraničních vysokoškolských studentů.

     Bývá už zpravidla jen otázka času, kdy pomyslný zahradník začne sklízet své plody. Každoroční účastí našich studentů v bariérových testech z ANJ a NEJ lze vysledovat zvyšující se úroveň znalosti a dovednosti vládnout cizím jazykem, a to již ve 3. ročníku. Poté se vždy najdou tací, kteří uspějí ve složení mezinárodní zkoušky z jazyka na úrovni B2, First Certificate a Zertifikat Deutsch. Loni bylo takto úspěšných 7 studentů. Letos očekáváme úrodu o to bohatší s vědomím, že celkem 12 studentů se k těmto zkouškám již přihlásilo.

        V poslední době hodně skloňované slovo státní maturita a tomu předcházející maturitní generálka také poznamenaly chod školy. Naši studenti podzimní generálku zvládli velmi úspěšně, ač mnozí volili vyšší úroveň. Je jen škoda, že vysoké školy se nepřidaly na stranu zvýšených požadavků a nehodlají příliš přihlížet a zejména rozlišovat lepší výsledky studentů maturujících ve vyšší úrovni.

       Každým rokem se též zaměřujeme na zpracování určitého tématu v rámci Dne jazyků, kdy pak všichni studenti mobilizují nejen své jazykové síly, ale i výtvarnický um. I v běžné výuce studenti vytvářejí, např. informační brožurku o Neveklově a okolí v ANJ.

       Olympiády v jazycích školního i okresního charakteru jsou také pravidelným doplňkem roku. V uplynulých letech se v okrese naši studenti umístili pokaždé na předních místech.

     Doslova žijeme projekty. Jazykově nadaní studenti3. a4. ročníku zažívají horké chvilky při zpracování maturitní práce v rámci praktické maturitní zkoušky ve vybraném jazyce. Počet těchto studentů nejen vzrůstá, ale roste i úroveň takto vytvořených prací: předloni 6, v loňském roce9 aletos dokonce 13 předmaturitních a maturitních projektů jen v ANJ a NEJ svým plným košíkem stále statečně sekunduje.

     Jazykové výměnné pobyty se také staly součástí života nás všech v průběhu školního roku. Holandští partneři v Oosterhout se svým projektem „XP-Rienzz the Netherlands“ a Gymnázium ve Sprembergu jsou již našimi dlouholetými partnery. Nově a již zcela reálně se rýsuje 2letý projekt „One World“ ve spolupráci s Norskem, Švédskem, Finskem, Nizozemím, Portugalskem a Rakouskem pro studenty2. a3. ročníku. V projektu E-twinning se podařilo najít partnerskou školu v Belgii. V letošní 2.A byla taktéž zahájena a pokračuje práce na zpracování Europassů. Již několikátým rokem naši studenti využijí možnost vykonat třítýdenní odbornou praxi či jazykovou stáž na půdě již zmíněné střední školy Mgr. Frencken College v holandském Oosterhout v rámci projektu Leonardo da Vinci.

     A aby toho nebylo málo, občas si z vlastní zahrady  zajedeme prozkoumat širé kraje kolem v podobě poznávacích zájezdů do Londýna, Drážďan, Míšně a Francie nebo odlétáme do nových světů prostřednictvím četby cizojazyčné literatury. Však anglická žákovská knihovna má co nabídnout a ta německá právě vzniká. Součástí výuky jsou i předměty vyučované v cizím jazyce.

     Co říci závěrem? Škarohlíd a reptal se najde všude, vždy závidíme ten zelenější trávník u souseda. Nic z výše uvedeného by však nebylo možné realizovat bez neutuchající a stále motivující činnosti všech vyučujících OA Neveklov, pedagogů jazyků či dalších předmětů. Těšíme se na budoucí prváky, pro něž v příštím školním roce 2011-12 otevíráme obory Obchodní akademie – zaměření na cizí jazyky, Obchodní akademie – zaměření na informatiku, Ekonomické lyceum a obor Ekonomika a podnikání – podnikání ve stavebnictví. Pozvánkou prozkoumat prostory školy, popovídat si se studenty v roli průvodců budiž i nadcházející Den otevřených dveří ve dnech 16.2. a21. 2. vždy od 8 – 17 hodin.

                                                               Eva Škopková, učitelka ANJ