administrative docsadministrative docs

Konečně se přiblížil náš vytoužený 30. červen, který znamená konec školního roku, datum, jež je předzvěstí dvou dlouhých měsíců nicnedělání, kdy většina z vás nebude muset otevírat učebnice ani sešity. Na konci června bychom však také měli tak trochu bilancovat, jaké bylo uplynulé období. Proto mi dovolte, abych se za právě končícím školním rokem trochu poohlédla a zhodnotila ho.

Máme za sebou dlouhý a velmi náročný rok, který tak jako každý rok probíhal ve znamení zajímavých akcí a událostí.

Samozřejmostí ve školním roce 2014 – 2015 byly tradiční a svým způsobem jedinečné akce, které pravidelně organizujeme – florbalové turnaje, ať již pro žáky 4. a 5. tříd, či pro žáky 2. a 3. stupně, tedy základních a středních škol či Neveklovský datel – soutěž v ovládání PC pro žáky 9. tříd ZŠ.

Pokračovaly i velmi úspěšné soutěže Zachraňte Afriku a Navrhni svůj dům. Také proběhla soutěž Ovládněte s námi trh, tentokrát bohužel jen s účastí jedné školy. Je třeba se pro příští rok zaměřit na lepší propagaci této akce, protože žákům základních škol vhodně přibližuje ekonomické zaměření naší školy. V jazykové oblasti jsme jako každý rok pořádali Den jazyků, který se stal na naší škole již tradicí. Studentské sdružení DOORS má na svém kontě také řadu významných akcí. Škoda jen, že v poslední době jejich aktivita poněkud utichla. Doufejme, že v příštím roce najdou zase nové nápady a nové členy v řadách žáků nových 1. ročníků.

Žáci naší školy si mohli ověřit své dovednosti také v soutěžích v grafických předmětech. Letos jsme byli hodně úspěšní. Na krajské úrovni ve wordprocessingu zvítězil Ivo Strohschneider a reprezentoval školu na mistrovství České republiky, v opise se na 2. místě umístil Adam Krampera a v korektuře textu obsadila 3. místo Kristýna Jarešová, všichni ze 4. A. I další soutěž v této oblasti Talenti 1. ročníků v Jihlavě probíhala s naší významnou účastí – ovládl ji Ondřej Konečný z 1. A – ve třech ze 6 disciplín zvítězil a v dalších se umístil na 2., 3. a 9. místě. Je to vynikající výkon, který ukazuje na Ondrův velký talent, a my doufáme, že ho v dalším působení na naší škole pod vedením Ing. Singrové dále významně rozvine. Další soutěží, které se studenti naší Obchodní akademie účastní, je psaní v rámci mezinárodní soutěže Intersteno v kategorii Junior. Za své výkony obdrží za chvíli diplomy: Ondřej Konečný z 1. A, Veronika Navrátilová a Petra Marková ze 2. A a Sabina Hrušková, David Jiráček, Lucie Brejšková, Veronika Ožanová, Magdaléna Pechová a Nikola Vavříková ze 3. A. Nejlépe se umístili Ondřej Konečný na 31. a Adam Krampera ze 4. A na 55. místě z více než 1000 účastníků.

V oblasti ekonomických předmětů jsme se také účastnili řady soutěží. Za všechny připomeňme Ekonomický tým, Finanční gramotnost či Má dáti – dal ve Znojmě. V krajském kole EKO týmu skončilo družstvo ve složení Ondřej Vacek, Anna Květoňová a Vít Kubásek ze 4. A na 5. místě. V soutěži jednotlivců Má dáti – dal si Erik Eichler svým výkonem vybojoval certifikát SVŠE (Soukromé školy ekonomické ve Znojmě). Ve Finanční gramotnosti skončili naši studenti v okresním kole na pěkném 2. místě.

Byli jsme účastníky i řady olympiád – např. olympiády v anglickém, německém, ruském či českém jazyce v okresních kolech – i tam jsme získali velmi pěkná umístění. Za všechny jmenuji alespoň ta nejlepší – v olympiádě z NEJ obsadila v okresním kole, které jsme po roční odmlce opět organizovali, Sabina Hrušková ze 3. A 3. místo a Kateřina Vomastková z téže třídy místo 6. V okresním kole ANJ se umístila na 7. místě Veronika Ožanová ze 3. A. V ruském jazyce jsme byli tentokrát velmi úspěšní – Matěj Hašek ze 3. B obsadil v krajském kole v Příbrami krásné 3. místo mezi žáky gymnázií. Olympiáda z CJL přinesla také vynikající úspěch v okresním kole – pro Annu Květoňovou ze 4. A již 2. vítězství a postup do kola krajského a pro Martina Báru z 1. A 5. místo.

Stejně jako v minulých letech jsme se pustili do soutěže o obnovitelných zdrojích energie Enersol a tato soutěž znamenala pro naše studenty opět výborné výsledky. V kategorii Enersol a praxe obsadil Jan Jícha ze 3. A 1. místo se svojí prací MVE Kamenný Přívoz a Magda Pechová rovněž ze 3.A obsadila v téže kategorii
2. místo s prací Spalovna ZEVO Malešice. Oba reprezentovali školu v celostátním kole. V kategorii Enersol a popularizace obsadil Ivo Strohschneider 1. místo se svojí prací Prezentace Enersolu a postoupil do celostátního kola. Pozitivní byla tedy reprezentace žáků naší školy v projektu Enersol na celostátní konferenci v Mohelnici. V jednotlivcích tu obsadil Ivo Strohschneider 5. místo.

SOČ, které se účastníme pravidelně každý rok, byla pro nás také velmi úspěšná. Vít Kubásek a Nikola Trmalová, oba ze 4. A obsadili ve svých kategoriích shodně 2. místo a Tereza Hynčicová, studentka teprve 2. r. skončila na 3. místě. Mám radost, že ani po minulých výborných ročnících naši studenti nezapadli a umístili se na nejvyšších příčkách. Blahopřeji jim k výbornému výsledku. Doufám, že se najdou příští rok jejich následovníci.

Děkuji všem žákům za vzornou reprezentaci školy, poděkování bylo a bude vyjádřeno odměnami v různých formách. Předají je v následujících chvílích třídní učitelé. Odměnu Ondřeji Konečnému za vynikající reprezentaci školy v grafických disciplínách, kterou si sám vybral – speciální klávesnici, přijdu předat osobně.

Zrekapituluji na tomto místě odměněné žáky, jejichž úspěchy jsem již jmenovala: v 1. A obdrží Ondřej Konečný již zmíněnou klávesnici a Martin Bára finanční odměnu ve výši 300,- Kč, ve 2.A Tereza Hynčicová finanční odměnu ve výši 500,- Kč, ve 3. B Karolína Maříková knižní odměnu a Matěj Hašek finanční odměnu ve výši 500,- Kč, ve 3.A Sabina Hrušková finanční odměnu ve výši 300,- Kč a Jan Jícha a Magdaléna Pechová finanční odměnu ve výši 1000,- Kč.

Zároveň děkuji všem vyučujícím, kteří se na úspěchu žáků významnou měrou podíleli – Mgr. Hulanové, Ing. Netolické, Mgr. Škopkové, Mgr. Votrubové, Mgr. Keharové, Ing. Singrové, Ing. Roušavé.

I další soutěže – například středoškolská futsalová liga, basketbal či odbíjená, Corny pohár a další se odehrály s naší účastí. V některých jsme dopadli lépe, v některých hůře, nicméně vždycky byly cenné zkušenosti, které jsme při nich nasbírali. Jistě jich využijeme v nejbližších ročnících těchto soutěží.

Rovněž v oblasti jazykové byl letošní školní rok více než bohatý. Probíhal ve znamení výměnných pobytů, výuky anglického lektora a přípravy na mezinárodní zkoušky dvojího typu, a to především ve 4. ročníku.

Aktivity spojené s evropským projektem Off we go znamenaly výjezd do španělského Villarrobledo, italského Sacile a rakouské Vídně. V květnu 2015 se konal závěrečný teachers meeting v portugalském São João da Madeira, kde byly projednány výstupy projektu, zhodnoceny jeho výsledky a připraveny základy pro projekt nový. Bylo totiž dohodnuto, že spolupráce mezi našimi osmi zeměmi (Norsko, Švédsko, Portugalsko, Španělsko, Rakousko, Itálie, Chorvatsko a ČR) je natolik přínosná, výhodná a přátelská, že v ní chceme pokračovat. Doufejme tedy, že nový projekt „vyjde“ a budeme moci navázat na spolupráci, která trvá již od roku 2011, s některými z těchto škol již dokonce od roku 2000.

V září 2014 jsme mohli na naší škole přivítat i žáky z Gymnázia ve Sprembergu, školy, která je naším partnerem již také řadu let. Reciproční návštěva našich žáků ve Sprembergu se uskuteční na konci září letošního roku.

Kromě těchto již tradičních výměn jsme na podzim uspořádali dvoudenní zájezd do Salzburku a okolí, který měl velký ohlas a na základě toho připravujeme další výjezd na začátek října, a to do Švýcarska. Přihlášek máme již hodně, přesto se tam najde ještě pár volných míst, proto neváhejte, a kdo se chcete zúčastnit, ještě se přihlaste v kanceláři u paní Kulhánkové.

Naše škola již tradičně vyniká v jazykových aktivitách, které jsou vždy završeny ověřením znalostí. Připravujeme studenty na mezinárodní zkoušky dvojího typu, a to obchodní – LCCI – English for Bussiness a German for Business a City and Guilds, tentokrát všeobecné. Z letošních 28 studentů 4. ročníků se k mezinárodním zkouškám přihlásilo 20 a všichni je úspěšně složili. Zkoušky LCCI skládalo 8 žáků, 3 z ANJ a 5 z NEJ a všichni je složili dokonce s vyznamenáním! Máme radost, že jsou naši žáci v této oblasti takto úspěšní. Od příštího roku budeme připravovat také na cambridgeské zkoušky z ANJ a Zertifikat Deutsch z NEJ. Otevírá se totiž možnost nahradit profilovou maturitní zkoušku z cizího jazyka certifikátem z mezinárodní jazykové zkoušky. Chceme tedy našim studentům nabídnout více možností.

Všechny výše uvedené aktivity a výsledky svědčí o tom, že Obchodní akademie Neveklov je velmi úspěšná škola, její vzdělávací program a aktivity jsou na vysoké úrovni, je známá nejen v regionu, ale i v zahraničí a její slovo je vždy mezi ostatními školami bráno velmi vážně. A jestli vám někdo tvrdí opak, či dokonce tvrdí, že se přeceňujeme, nevěřte mu. Nemá pravdu. Možná jen špatně vidí nebo slyší.

Poslední čtvrtina roku se však odehrávala především ve znamení státních maturit. Maturitní zkoušky byly tak jako každý rok rozděleny na dvě části – společnou, zadávanou státem a profilovou, zadávanou školami.

K maturitním zkouškám přistoupilo v letošním školním roce z celkového počtu 28 studentů 27. Z tohoto počtu bylo úspěšných 20 žáků. S vyznamenáním složili zkoušku 2 studenti. 5 žáků neuspělo v souborné maturitní zkoušce, 2 žáci v EKO, 2 v DT z MAT, 2 v DT z ANJ. V CJL neuspěla 1 v PP, 1 (jeden) v DT a 3 v ústní zkoušce.

Co z této statistiky vyplývá? Celkový výsledek našich maturitních zkoušek v letošním roce není uspokojivý. Zejména v souborné, tedy praktické zkoušce jsme zaznamenali velmi slabé výkony a dále v ústních zkouškách – ekonomice a češtině. Nejsme zvyklí ani na takovou neúspěšnost u didaktických testů. Zamýšleli jsme se nad příčinami tohoto propadu a jsme přesvědčeni, že hlavním důvodem je nedostatečná příprava žáků a také pravděpodobně jejich nedostatečná motivace. V příštím roce proto zavedeme několik kontrolních testů, které budou muset žáci úspěšně absolvovat ještě před maturitou, aby k ní mohli jít.

Nejenom jazyky, mezinárodními zkouškami, výjezdy do zahraničí, projekty, sportovními akcemi a soutěžemi žila naše škola v letošním školním roce – tou hlavní činností byla samozřejmě výuka, a proto se dostáváme k bilancování výsledků školního roku, které za chvíli obdržíte v podobě vysvědčení. Letos nebudou zdaleka všichni spokojeni, ale přesto se najdou ti, kteří se připravovali a najdou na svém vysvědčení prospěch s vyznamenáním. Bohužel je jich letos opět velmi málo. V celé škole pouze 5 a v některých třídách žáky s vyznamenáním vůbec nemáme. Vyznamenání obdrží:

1. A – 0
1. B – Martin Bitarovec, Lucie Jará, Simona Zelenková
2. A – 0
3. A – Sabina Hrušková
3. B – Matěj Hašek

K vyznamenání jmenovaným blahopřeji a za tyto výborné výsledky ve studiu obdrží každý díky OSRPŠ – finanční odměnu ve výši 500,- Kč. Odměnu jim předají třídní učitelé.

Co se týče celkových výsledků jednotlivých tříd – nejlepší třídu na škole byla 4.A s prospěchem 2,28 a po jejím odchodu třídy 1.B a 3.A s průměrným prospěchem 2,4. Nad svými studijními výsledky by se měla zamyslet 2. A, která má nejhorší prospěch na naší obchodní akademii, a to 2,62. Pevně věřím, že příští rok bude prospěch lepší.

Bohužel, někteří studenti více či méně podcenili svou práci ve škole, a proto se s nimi shledáme na konci srpna při opravných či doplňkových zkouškách, u kterých komise či sám zkoušející zhodnotí, do jaké míry zvládli o prázdninách doplnit zameškané učivo. Pokud se jim to nepodaří, nebudou moci pokračovat do vyššího ročníku. Jiní sice nestráví své prázdniny nuceným učením, ale přesto asi nebudou se svými výsledky spokojeni. Těmto studentům bych doporučila pro příští školní rok zodpovědnější přístup k učení, protože vědomosti získáváme pro život, pro sebe a to, co máme v hlavě, nám nikdy nikdo nevezme.

Dovolte mi, abych poděkovala všem vyučujícím i dalším pracovníkům školy za trpělivost a úsilí při velmi náročné práci. Věřím, že i Vy, žáci jim za jejich vstřícný přístup při předávání vědomostí také poděkujete. Ráda bych se na tomto místě rozloučila s odcházejícími učiteli Ing. Markem Haškem, Ing. Markétou Křivánkovou a Mgr. Danielem Simmerem. Děkuji jim za všechnu práci pro školu a přeji jim spokojenost a hodně úspěchů na novém pracovišti.

Chtěla bych ještě apelovat na budoucí 4. ročníky, aby se pomalu porozhlížely po tom, kam dále po maturitě bude směřovat jejich profesní či vzdělávací cesta. Aby toto rozhodování nenechávaly až na podzim nebo dokonce na rok 2016, kdy už je téměř pozdě.

Nyní však už Vám všem přeji příjemně strávené prázdniny a učitelům zaslouženou dovolenou, dva měsíce plné nových milých zážitků, samozřejmě také hodně sluníčka a těším se s Vámi v září na shledanou.