Odborná praxe v Nizozemí - PROJEKT LEONARDO DA VINCI

ODBORNÁ PRAXE V NIZOZEMÍ – PROJEKT LEONARDO DA VINCI

 

 Jako studentsky 3. ročníku obchodní akademie Neveklov jsme dostaly možnost zúčastnit se stáže v holandské škole v Oosterhoutu.

Na tuto stáž jsme se pečlivě připravovaly od ledna 2009 s pomocí PhDr. Dostálové, která vše zařizovala, připravovala a zároveň nám pomáhala se připravit na nejtěžší okamžiky stáže. Naše příprava také zahrnovala samostudium nejběžnějších anglických frází a vytváření tří prezentací (Česká republika – Kristýna Součková, Praha – Kristýna Kukačová, Obchodní akadime Neveklov – Eva Kazdová).

Do Holandska jsme odjížděly 4. dubna z Prahy autobusem Student Agency a v holandském městě Breda nás očekávaly dvě učitelky z MFC, které nás měly na starost. První den jsem se představily v MFC a informovaly jsme se o našich povinnostech a plánu práce. První týden jsme především prezentovaly naše připravené práce . Každá prezentace trvala 55 minut, což se ukázalo jako dost náročné, hlavně v prvních hodinách.

Druhý týden probíhal podobně, ale přibyla nám další práce. Naší povinností bylo vytvořit brožuru a propagační materiály o Mgr.Frencken College v angličtině pro hosty, zájemce o studium na MFC a pro jiné účely. Tento příspěvek byl také zveřejněn v novinách a naši mentoři s ním byli velice spokojeni. Dále jsme se podílely na administrativní přípravě mezinárodního setkání studentů z evropských zemí (Itálie, Německo, Česká republika, Nizozemsko).

Začátkem třetího týdne našeho pobytu přijela Mgr. Škopková s dalšími studenty z Neveklova na mezinárodní setkání studentů, které  MFC tradičně pořádá. Tento týden pro nás byl už spíše odpočinkový, jelikož jsme hodně cestovaly a práce už byla za námi.

V průběhu nádherných tří týdnů jsme poznaly mnoho nových lidí, měst, zvyků a samozřejmě jsme i vyzkoušely jak se v Holandsku nakupuje. Navštívily jsme například město Haag, kde jsme zahlédly švédskou královnu a jedno odpoledne jsme strávily v tulipánovém parku Keukenhof, který je známý po celém světě. Samozřejmostí bylo navštívit i hlavní město Amsterodam a městečka v okolí našeho kempu, kde jsme bydlely.

Jelikož dvě z nás se zúčastnily výměnného programu před dvěma roky, máme zde své přátele, se kterými jsme prožily každou volnou chvíli. Sport, společné večeře, diskotéky, zábavní parky, to vše jsme s nimi podnikly a dokonce jsme navštívily i školní muzikál, kde účinkovali jak studenti tak i učitelé.

Stáž v MFC nám přinesla mnoho nových zkušeností a dovedností zejména v administrativě a kolektivní práci. Za největší zkušenost považujeme využití anglického jazyka a pochopení rozdílnosti kultur.


Za tuto stáž bychom rádi poděkovali zejména PhDr. Radmile Dostálové a OA Neveklov za možnost zúčastnit se této stáže. Rádi bychom také poděkovali učitelům, kteří s námi trpělivě doplňují učivo, které jsme za tři týdny zameškaly.

Tuto stáž DOPORUČUJE:

Eva Kazdová
Kristýna Kukačová
Kristýna Součková

Další fotografie z akce.