Poprvé v projektovém týdnu

Ve dnech 21. – 25. 10. 2013 se na naší škole konal projektový týden. Jedná se o akci, přo níž žáci co nejkteativnějším způsobem zpracovávají zadaná témata pod dohledem svých tutorů.

Jelikož jsme žáci prvního ročníku, zahájili jsme celý projektový týden již v pondělí vysvětlením, o co vlastně při projektech jde. Vytvořili jsme skupinky,které si pak vybíraly z nabídnutých témat, mezi nimiž byly například: třídění odpadu, turistické zajímavosti regionu, významní umělci regionu a další. K jednotlivým tématům jsme "dostali" i vedoucí projektů - tutory. Pochopitelně jsme byli všichni nadšení, že se nemusíme učit. To jsme ale ještě netušili, kolik nás čeká práce.

V pondělí spočívala naše práce ve vytvoření harmonogramu na celý týden a v rozdělení úkolů. Do svého plánu jsme mohli zařadit i den v terénu. Většina z nás zpočátku ani nevěděla, jaké informace máme vyhledat a jak vlastně bude výsledný projekt vypadat.

V úterý snad celá třída pochopitelně využila možnosti práce v terénu. Někteří z nás si udělali výlet na kolech po památkách, jiní se vydali po stopách umělců nebo natáčet rozhovory. Z celého týdne byl den práce v terénu asi nejzáživnější a nejobsáhlejší.

Následující den jsme pak měli získané informace nějakým způsobem zpracovat do prezentace, vytvořit plakát a finalizovat výslednou podobu celého projektu. Z hlediska obsahu i toho, co jsme museli za jeden den stihnout, byla středa z celého týdne asi nejnáročnější.
Abychom nezůstali na práci sami, radami nám pomáhali vedoucí projektů, kteří ve čtvrtek už jen dohlíželi na to, aby vše bylo perfektní a bez chyby. Všichni žáci i tutoři se svých úkolů chopili zoodpovědně a vytvořili dle našeho názoru nápadité projekty, ze kterých jsme získali mnoho nových informací.

Některé skupiny si daly na projektu záležet méně, některé více, ale žádný nepostrádal nápaditost. Při výsledných prezentacích, které začaly ve čtvrtek v poledne, byla asi většina z nás značně nervózní. Studenti starších ročníků přece jenom už podobné projekty vytvářeli dříve. Ale my jsme prváci, a tak šlo o to, jaký uděláme dojem. Během prezentací nám přihlížející učitelé pokládali nejrůznější otázky, týkající se právě způsobu získávání informací a jejich zpracování. Poslední skupina přišla na řadu okolo druhé hodiny. Závěrem k nám pedagogové pronesli pár slov,v nichž naše pracovní výsledky za uplynulý týden ohodnotili jako velmi povedené.

Ačkoli jsme se v pátek už opět začali učit, strávili jsme dvě hodiny na prezentacích studentů druhého ročníku. Stejně jako my museli do projektu zařadit i resumé v cizím jazyce. Bylo dobře vidět, na jaké úrovni v jazycích jsou a jaké, doufejme, dosáhneme do příštího roku i my.

Neměli bychom zapomenout poděkovat našim tutorům, kteří se nám celý týden věnovali, a vlastně jim můžeme vděčit za to, že nám pomohli dát výslednou podobu informacím, které jsme získali.

Fotografie

projektovy tyden 00