Exkurze do TPCA (Toyota Peugeot Citroen Automobil)

Naše třída 3.A spolu s třídou 2.B dne 29.2. 2012 vyjela na exkurzi do firmy TPCA, kde se vyrábí auta Toyota, Citroen a Peugeot. Tato firma se nachází v Kolíně.

Jakmile jsme dorazili na místo, dostali jsme vizitky na krk a uvnitř firmy jsme byli přivítání dvěma milými, údajně nejstaršími zaměstnanci firmy, kteří se nám celou dobu věnovali.

Exkurze byla rozdělena na tři části. První část se odehrávala v zasedací místnosti, kde nám byly puštěny filmy o výrobě, postupech výroby, o zaměstnancích, ale také o tom, jak je firma šetrná k životnímu prostředí.

Po promítání jsme byli poučeni o bezpečnosti a chování ve výrobě, do které jsme se poté jeli podívat. Nejprve jsme si museli nasadit „brejličky“, legrační žluté helmy a sluchátka, do kterých nám ve výrobě byl pouštěn výklad, který bychom bez sluchátek pro hluk neslyšeli. Všichni jsme vypadali jako horníci. Ještě nám chyběl krumpáč a mohli bychom jít do práce☺. Rozdělili jsme se na dvě skupiny a nasedli do dvou barevných vláčků, které nás vezly ve směru postupu výroby jednotlivých aut. Mohli jsme vidět mnoho zajímavých věcí, například automatizované přepravování dílů z jednoho místa na druhé. Díly byly převáženy na vozících, které se samy pohybovaly, aniž by je někdo tlačil. Dále jsme mohli vidět vsazování motoru do auta, kontrolování karoserie, svařování nebo kontrolu těsnosti svárů atd…, a to vše plynule za „spolupráce“ úžasných robotů a montážních dělníků.

Výroba jednoho auta je velice složitá, ale organizace celého výrobního procesu je precizně naplánována, zásobování jednotlivými díly probíhá metodou JUST-IN-TIME a ve výsledku jsme mohli vidět, jak se postupně kompletují různě namíchané značky aut i jejich barevné provedení a z linky vyjíždí krásná naleštěná auta, přesně tak, jak si je zákazníci ve světě objednali.

Po projížďce výrobní halou jsme se opět přesunuli do promítací místnosti, kde proběhla třetí část – beseda a diskuse. Ve firmě pracuje přes 3 000 zaměstnanců a ročně se vyrobí kolem 300 000 aut. I TPCA však chystá propouštění asi 600 zaměstnanců, protože klesá odbyt aut. Víme, že zaměstnancům, kteří pracují na montážní lince, sice stačí základní vzdělání, ale před tím, než nastoupí do výroby, musí prokázat základní potřebné dovednosti pro tuto práci, jako je například zručnost, rychlost, paměť a jiné. Pokud touto zkouškou neprojdou, nemohou zde pracovat.

Mohli jsme vidět i tabulky s výši mezd zaměstnanců, které jsou mimochodem dost slušné. V automobilce se pracuje skoro nepřetržitě ve třísměnném provozu a jednotlivá směna trvá přesně 9 h a 41 minut. Díky krizi bude i tady provoz omeze na 4 dny v týdnu.

Nakonec jsme pana průvodce přemluvili k tomu, aby nám ukázal jídelníček zaměstnanců, který byl přímo úžasný (u každého jídla byl vidět jeho obrázek, zaměstnanci si mohli vybrat z několika chodů, přičemž u každého jídla byl takový kroužek, který podle barvy ukazoval, jak moc je jídlo tučné anebo zdravé,v nabídce byla i jídla japonská). Jídelníček nás zajímal, protože se blížila doba oběda, z blízké jídelny se linula vůně a nám kručelo v břiše.☺

Tímto končila celá naše prohlídka firmy TPCA a znovu jsme se odebrali k autobusu, který nás odvezl do Benešova.

Tato exkurze byla velice zajímavá a viděli jsme se zde spoustu nových věcí. Například velice zvláštní bylo, že velký podíl práce na autech zastávají stroje zejména v podobě přesných, rychlých, ale přímo elegantních robotů☺.

Myslíme si, že můžeme říct za všechny, že se nám tato exkurze moc líbila a zopakovali bychom si ji klidně znovu.