Aktualizováno – Obchodní akademie Neveklov pořádala mistrovství České republiky v grafických předmětech

Inf. technologie a pís. a el. komunikace Zobrazení: 2934

Několik fotografií z akce můžete nově zhlédnout na těchto webových stránkách.

Neveklovská Obchodní akademie měla ve dnech 14. a 15. dubna velmi zajímavý program. Již podruhé (po 12 letech) se v prostorách moderního školského areálu konalo mistrovství ČR v grafických disciplínách. Na 22. ročník této prestižní soutěže zavítalo do Neveklova 65 soutěžících z 12 krajů republiky.

Talentovaní studenti z 36 středních škol předvedli nejen své hbité prsty, bezchybný prstoklad, či přesný úhoz, soutěžilo se celkem ve 4 kategoriích – opis, wordprocessing (profesionální úprava textu), korektura (oprava textu podle korekturních značek) a záznam mluveného slova (podle diktátu).
Ředitelka Obchodní akademie, Mgr. Soňa Veisová neponechala nic náhodě a zapojila do příprav i samotného provedení soutěže celou školu. Studenti, učitelé, vychovatelky DM i samotné vedení vytvořili soutěžícím i jejich pedagogickému doprovodu příjemnou, přátelskou atmosféru a po technické stránce profesionální zázemí.
V pondělí dopoledne probíhala prezentace účastníků, jejich ubytování na domově mládeže, porada odborných komisí a příprava soutěžících na první disciplínu. Dveře počítačových učeben se veřejnosti zavřely v 10:15., kdy byla odstartována první disciplína.

Náročné soutěžní klání vystřídalo v odpoledních hodinách slavnostní zahájení v aule neveklovského školského areálu. U řečnického pultu promluvilo několik významných osobností a hostů. Po úvodním slově ředitelky OA Mgr. Soni Veisové pozdravil všechny účastníky zástupce Státního těsnopisného ústavu NÚV Mgr. Vít Valeš, dále pan Jaroslav Zaviačič, předseda českého sdružení Interinfo ČR, zakladatel unikátní metody záznamu textu - stenografického zkratkového systému pro obyčejnou klávesnici, nechyběl ani projev starosty Neveklova pana Ing. Jana Slabého, za město Benešov přijala pozvání tajemnice MÚ Benešov a zakladatelka OA Neveklov Mgr. Bc. Miluše Stibůrková, soutěžícím popřály mnoho štěstí a přesný úhoz i zástupkyně dvou významných sponzorů Mavel, a.s. a České spořitelny Příbram. Během slavnostního zahájení se nejen mluvilo, ale také tančilo a zpívalo. Program zpestřila svým vystoupením studentská kapela High Hopes a šikovní gymnasté ze ZŠ, kteří připomněli dávnou pověst o krysařovi.

Zbytek pondělního odpoledne a večera byl odpočinkový. OA připravila na oba dva dny i bohatý doprovodný program. Hosté se mohli odreagovat v Aquacentru Měřín, zahrát si bowling, navštívit krásný zámek na Jablonné nebo si zajezdit na koních na farmě ve Všeticích.

Úterý dopoledne se také soutěžilo a poté čekala nejtěžší práce odborné komise, které hodnotily, sestavovaly výsledkové listiny, tiskly diplomy, připravovalo se slavnostní zakončení.

Vyhlašování výsledků se opět neslo ve slavnostním hávu. Zaplněnou aulou se nesly tóny známých populárních písní, které připravila školní kapela. Poté se ujala slova Ing. Ivana Nepovímová z odboru středního a vyššího odborného vzdělání MŠMT, která vyzdvihla potřebu kultury psaní na klávesnici v dnešní době, kdy se bez počítače neobejde většina zaměstnání a ocenila talentované mladé lidi, kteří se této činnosti nad rámec svých povinností věnují. Posléze se již odměňovalo, tleskalo těm nejlepším a mistrům republiky. Nechyběla upřímná slova poděkování pořadatelům, spoluorganizátorům, hostům, sponzorům, zkrátka všem, bez kterých by se mistrovství republiky neobešlo.