O státním rozpočtu s Mgr. Helenou Langšádlovou

Obchodní akademii Neveklov ve čtvrtek 19. ledna 2012 poctila svou návštěvou poslankyně a místopředsedkyně Rozpočtového výboru PSP ČR Mgr. Helena Langšádlová.

Výklad paní poslankyně, určený žákům třetích a čtvrtých ročníků, zahrnoval nejen všeobecné pojmy z oblasti hospodaření státu, jako například dělení a různé typy rozpočtu, ale především aktuální plán rozpočtu ČR, který zaujal většinu přítomných žáků i učitelů.

            Dozvěděli jsme se například, že příjmy do státního rozpočtu pro rok 2012 by měly nabýt výše přibližně 1 084 miliard Kč, ale přesto náš stát nemine schodek 105 miliard korun českých. Příjmy SR obsahují především daně, cla a jiné poplatky, dotace a dary, prodej různých statků a služeb, ale také půjčky od státu. Státní výdaje mají podobu různých plateb nejen domácnostem (sociální dávky, podpora v nezaměstnanosti, atd.), ale i firmám (finanční pomoc zemědělcům) - nejvíce financí jde ovšem na obranu státu, do školství a zdravotnictví, do kultury a státní správy, atd. Deficitní, nebo-li schodkový, rozpočet lze řešit zvýšením daní, prodejem vládních obligací nebo i krácením veřejných výdajů

            Paní poslankyně Langšádlová byla velmi příjemná a ochotně zodpověděla veškeré dotazy, které žáci měli. Zajímavá prezentace poskytla zejména letošním maturantům stručné shrnutí a objasnění problematiky státního hospodaření s financemi, které určitě využijí nejen u maturity, ale i v běžném životě.

 

Rebecca Dvorská

4.B