Exkurze Česká národní banka 6. 9. 2011 (4.B)

Exkurze 4.B v ČNB

Ve škole jsme se po prázdninách nestihli ani pořádně rozkoukat a už jsme měli naplánovanou exkurzi do ČNB (České národní banky).

Exkurze se konala v úterý 6.9.2011. Sraz jsme měli před Palladiem v 8:45 a exkurze začala v 9:05. Před vstupem do ČNB nás zkontrolovala ostraha. Odložili jsme si věci a šli si sednou do místnosti, kde nám náš průvodce pustil dva dokumentární filmy. První byl krátký dokument o tom, jak a proč vlastně ČNB vznikla, co je jejím úkolem, trochu z její historie a mnoho dalších zajímavých informací. Druhý film byl animovaný a byl velice vtipný, byly v něm shrnuty veškeré informace.

Po zhlédnutí filmů jsme se přesunuli do expozice LIDÉ A PENÍZE. Náš pan průvodce nám ukazoval a říkal, jak peníze vznikaly, čím vším se platilo, jak se vzhled peněz měnil, že první papírové peníze zavedla Marie Terezie atd.

Po výkladu průvodce jsme se přesunuli do horního části expozice, kde byly ukázány bankovky a jejich postup při výrobě, ochranné prvky viditelné pouhým okem a nebo pod speciálním světlem…

Na konci jsme zhlédli ještě jedno krátké video a dostali jsme tři otázky a za správné odpovědi jsme získali ceny. Ceny získaly studentky: Linda Klečková, Rebecca Dvorská a Michaela Hroníková.

Na  úplný závěr jsme si mohli potěžkat jednou rukou cihličku ze dřeva, železa, oceli a zlata. Tu zlatou cihličku zvedli jednou rukou jen opravdoví siláci. Jedna zlatá cihlička, kterou jsme si potěžkali, stála přes 13 000 000Kč.

Poté jsme opustili prostory ČNB a dostali rozchod v 11 hodin, čímž naše exkurze byla u úplného konce.

Exkurze byla velice naučná a zajímavá.  Dostali jsme i kurz, jak správně padělat peníze Smějící se

Michaela Hroníková, 4.B