Dům ruské vědy a kultury

Dne 27. listopadu se žáci třetího a čtvrtého ročníku Obchodní akademie Neveklov zúčastnili návštěvy Domu ruské vědy a kultury.

Akce proběhla v rámci Dne jazyků, který každoročně naše akademie organizuje. Hlavním důvodem návštěvy bylo získání informací o činnosti této instituce, o možnostech složení státních zkoušek z ruštiny a o studiu v Ruské federaci. Dále měla bát k dispozici výstava děl a korespondence známého ruského spisovatele Michaela Šolochova, který se proslavil dílem Tichý Don nebo například dílem Bojovali za vlast. Šolochov byl dokonce vyznamenán státním vyznamenáním. Michael Alexandrovič Šolochov, sovětský spisovatel, se věnoval směrům expresionismu a naturalismu. Za svou tvorbu získal Nobelovu cenu za literaturu v roce 1965 a o pět let dříve obdržel Leninovu cenu. Pocházel z Kružilina v Rostovském kraji a na Donu strávil většinu svého života.

Čekalo nás však nemilé překvapení. Těsně po příjezdu nám ruská průvodkyně sdělila, že celá výstava předčasně odcestovala, neboť je o ni veliký zájem. Probíhala však výstava fotografií ruských studentů. Prohlídka začala právě u těchto fotek a k překvapení nás všech byla vedena v ruském jazyce. V tu chvíli se polovina žáků zděsila, že nebudou rozumět, ale naštěstí paní průvodkyně mluvila pomalu a srozumitelně. U některých pasáží volila i názorný a rychlý překlad.

Nejzajímavější části byla poměrně velká knihovna rusky psaných titulů, kterou lze využít pro své potřeby kdykoliv. V čítárně knihovny se také nacházejí i noviny a časopisy. Jednou z dalších částí domu bylo pódium a poměrně velké hlediště. Zde se koná mnoho koncertů a jiných akcí u příležitostí významných výročí v Ruska. Organizují se zde i setkání se spisovateli, básníky, filmovými i divadelními herci a režiséry. Dokonce se tu konají i mezinárodní festivaly a konference.

Zakončení naší návštěvy dne proběhlo v rámci klasické hodiny vedené ruskou učitelkou. Žáci obdrželi zadaný text a pomocí puštěné prezentace museli zvolit správné odpovědi. Druhou částí hodiny nás provázela rodilá mluvčí prezentací a výkladem o Rusku a všem, co k němu patří.

Celý akce se žákům moc zalíbila, ač ze začátku měli velký strach. Jsem rád, že jsem měl možnost zkusit zase jiný šálek kávy. Tím myslím druhý cizí jazyk, který je také velmi důležitý a je ho třeba rozvíjet.

15DenJazykuRJ00

Odkaz na další fotografie z akce.