Okresní kolo jazykové soutěže v německém jazyce

NEJfoto1OA Neveklov byla pověřena, aby 13.2.2013 zorganizovala okresní kolo soutěže v NEJ v kategoriích IA, IIA a IIIA. Přípravné práce začaly již v měsíci prosinci, kdy byly na základní školy, víceletá gymnázia i střední školy v okrese zaslány mailové pozvánky, přihlášky i konverzační témata pro příslušné kategorie. V lednu 2013 pak byly tyto informace doplněny o harmonogram průběhu soutěže.

Osloveno bylo 25 základních škol a 13 středních škol (včetně OA Neveklov) v okrese Benešov. Školy byly vyzvány, aby do okresního kola vyslaly jako své zástupce vítěze školních kol soutěže v NEJ. Na naše mailové pozvánky reagovaly především střední školy (Gymnázium Benešov, Gymnázium Vlašim, SOŠ Benešov a VOŠ a SzeŠ Benešov).

Ostatní školy se většinou vůbec neozvaly, a to i přes několikeré mailové a telefonické výzvy. Pokud už s námi po urgencích navázaly kontakt, omlouvaly svou neúčast finančními problémy (proplácení cestovného), nezájmem o NEJ u žáků (žáci preferují studium angličtiny) a jejich slabými výsledky při výuce tohoto jazyka (NEJ jako druhý cizí jazyk se žáci buď vůbec neučí nebo s jeho výukou začínají až v 8.-9. třídě ZŠ). Soutěž se mohla uskutečnit pouze v kategorii III A.

NEJfoto2Ve středu 13.2.2013 se na OA Neveklov registrovalo 7 soutěžích v kategorii III A . V 8.00 hod. soutěž oficiálně zahájila ředitelka školy Mgr. Soňa Veisová, organizací soutěže byla pověřena Mgr. Jaroslava Keharová, předsedkyní poroty byla zvolena Ing. Magda Kubiasová (všechny OA Neveklov). Jako členky poroty byly dále osloveny Mgr. Renata Ballová (G Benešov) a Mgr. Alena Ptáčková (G Vlašim), které s účastí souhlasily.

Od 8.15 do 8.45 probíhala první část soutěže – poslech. Po jejím ukončení si studenti v 8.55 vylosovali jedno z 8 témat pro druhou část – konverzaci. Od 9.00 do 10.00 si soutěžící připravovali svá vystoupení k tématu formou prezentace na PC, při níž mohli používat internet (nikoli však mail a flash). Během jejich přípravy organizátorka soutěže pod dohledem zkušební komise opravila záznamové archy žáků k poslechovému textu a udělila bodové hodnocení Poté si studenti opět vylosovali pořadí, v jakém budou své práce prezentovat před porotou. Prezentace probíhaly od 10.00 a každá trvala cca 10 minut, po ní pak následovalo zadání komunikační situace, která sice souvisela s tématem prezentace, ale nebyla předem studentům známá. Museli tak prokázat schopnost jejího bezprostředního řešení a adekvátní reakce. Při komunikačních modelových situacích jim partnery sehrály členky zkušební komise. Ústní část soutěže trvala do 12.00 hod.

(Během soutěže měli studenti, jejich pedagogický doprovod i členové komise k dispozici odpočinkovou místnost s občerstvením.)

NEJfoto3Následovala porada zkušební komise, přidělování bodů ke druhé části (prezentaci) a modelové situaci (rozhovor s členy komise) a zhodnocení celé akce. Při slavnostním vyhlášení výsledků poděkovala nejprve ředitelka školy pedagogům z komise i doprovodu za jejich práci, ocenila znalosti účastníků i jejich zájem o německý jazyk a předala všem studentům diplomy za účast v okresním kole jazykové soutěže a nejúspěšnějším soutěžícím pak diplomy za 1.-3. místo. Tito žáci obdrželi z jejích rukou i předem připravené hodnotné knižní odměny. Celá akce byla ukončena do 13.00 hod. a prokázala velmi dobrou úroveň znalostí německého jazyka na středních školách, všemi účastníky (studenty i pedagogy) byla hodnocena velice kladně její soutěžní náplň i organizační stránka.

Ani naše studentky se ve velmi dobré konkurenci neztratily a obsadily v tabulce hodnocení nejlepší místa ze středních odborných škol hned po gymnáziích. Anička Květoňová z 2.A skončila na pěkném 4. místě a Petra Vachová z 3.B na místě 5. Oběma studentkám děkujeme za vzornou reprezentaci školy a přejeme jim další úspěchy nejen ve studiu němčiny.

OlympiadaNEJ01