Výuka jazyků i zábava?

     Evropa očima studentů – takové bylo téma letošního Evropského dne jazyků, který se na Obchodní akademii Neveklov konal ve středu 26. září. Do projektu se zapojili studenti 1.– 4. ročníku a hostující žáci základních škol z regionu. Finančně byl Den jazyků podpořen grantem Evropské unie v rámci projektu „Blíže světu“.

     Úkolem každého z 12 smíšených družstev bylo představit jednu z evropských zemí a život lidí v ní jak spolužákům, tak členům pedagogického sboru, kteří tvořili porotu a hodnotili jejich výkony. Účastníci si vybírali z nabídky méně známých evropských zemí už týden před konáním akce a pracovní skupiny se tak po zapsání skládaly ze zástupců různého věku a různých zkušeností, kteří se mohli hned začít takticky připravovat.

     O rozdělení úkolů a koordinaci práce se v jednotlivých týmech postarali ti nejzkušenější a organizačně nejzdatnější členové – kapitáni. Pomocí přidělených kancelářských potřeb, z materiálů vyhledaných na internetu v počítačových učebnách i z vlastních zdrojů vytvářeli studenti plakáty ke svým prezentacím, nacvičovali mluvené cizojazyčné projevy, vymýšleli, čím by vtipně obohatili svá vystoupení.

     Jejich příprava začala v 8 hodin a ve 12 hodin již družstva stála ve vyzdobeném vestibulu školní budovy před nainstalovanými „stánky“. Poté začalo cizojazyčné představování vybraných evropských států. K údivu porotců zazněl nejen jazyk anglický, německý a ruský, které se na OA Neveklov vyučují, ale pro větší autentičnost i francouzština, slovenština, slovinština, estonština a norština. Všichni soutěžící sledovali se zájmem výkony „soupeřů“, pedagogové je přidělenými body oceňovali a zasloužený potlesk odměňoval originalitu, pěkně zpracovaný materiál, kreativní přístup, jazykovou kvalitu a týmovou práci účastníků. Rozesmály nás některé herecké etudy, udivily výtvarné kreace a kostýmy, překvapily leckdy kvalitní znalosti cizího jazyka a naše chuťové buňky potěšily i ochutnávky typických národních specialit.

     Na nejvyšších příčkách se po sečtení všech bodů ocitly jen s minimálními odstupy týmy Portugalska, Slovenska a Irska. Všichni členové vítězných družstev obdrželi hodnotné věcné ceny a sladkosti.

     Zajímavou tečkou za celou akcí byla elektronická prezentace o loňském výměnném jazykovém pobytu v Nizozemsku, kterou si pro studenty prvního ročníku připravili jejich starší spolužáci.                                      

     Možností, jak se zdokonalit ve znalostech cizích jazyků i jak se zapojit do mezinárodních jazykových projektů, nabízí naše škola spoustu a organizování Dne jazyků je jedním z oblíbených a účinných způsobů, jak studenty k těmto aktivitám motivovat.

     Fotografie z akce.