XP-Rienzz 2012 - světu zase blíž

XP-Rienzz The Netherlands poosmé aneb jsme světu zase blíž

Ani letošní rok nebyl výjimkou a studenty naší školy neminul výměnný pobyt v Nizozemí v rámci pořadatelského projektu XP-Rienzz The Netherlands. Již poosmé jsme měli možnost nakouknout pod pokličku holandských zvyklostí, nechat se rozmazlovat pohledy na lány tulipánů, sem tam leccos pochytit z chrochtavě laděného holandského jazyka a také prokázat svou znalost anglického jazyka při plnění školních povinností na Mgr. Frencken College v Oosterhout.

Nicméně, duben 2012 byl přece jen čímsi výjimečný. Do Holandska, tedy Nizozemí, jak zní  správně název této země, odjela skupina celkem 10 studentů pod záštitou školního projektu „Blíže světu“, který mj. finančně podporuje i řadu dalších školních aktivit souvisejících s realizací výuky anglického, německého a ruského jazyka. Anička, Nikola, Denisa, David, Jakub a Ondra cestovali za svými zahraničními partnery Emily, Romy, Veerle, Raphaelem, Martijnem a Maxem , kdežto Kristýna, Alice, Tomáš a Filip pak odjeli „na zkušenou“ a současně za poznáním do této země sýrů, dřeváků, spousty kol a větrného počasí.

Naše putování do neznáma začalo v pátek 13.4.2012 na autobusovém nádraží na Florenci. Všichni jsme byli plni očekávání, jak bude následující týden probíhat, a tak jsem 14 hodinovou cestu strávili klábosením o všem možném. V cílové stanici Breda v Noord Braabant jsme byli přivítáni našimi hostiteli. Šestice studentů zamířila do domovů svých hostitelů, naše čtveřice poté za doprovodu učitelů do prostor hotýlku Zonneke v centru města Oosterhout. Následně jsme byli „vybaveni“ typickým dopravním prostředkem – koly, jež jsou v této zemi více než populární. Den jsme zakončili malým výletem  - „rekognoskací“ terénu, přípravou na prezentaci a těšili se na další den.

Neděle se nesla v duchu zábavy, ale i pro některé z nás daleké cesty na kole. I přes nepříznivé počasí jsme se vydali do 17 km vzdáleného zábavního parku v Efteling. Zde jsme se šťastně setkali jak s českými, tak holandskými studenty. Strávili jsme s nimi velmi příjemné odpoledne plné zábavy a zajímavé konverzace.

V  pondělí nás čekala práce. Zavítali jsme do školy Mgr. Frencken College a po oficiálním přivítání ve školní aule jsme v roli asistentů paní učitelky Evy Škopkové prezentovali místním studentům informace o naší zemi, regionu a českém jazyce. Pro nás 4 přímo zahraniční premiéra! Součástí prezentace byli české i holandské jazykolamy a věřte, že leckomu se jazyk dokázal opravdu zamotat.

Nezbytnou součástí školního programu,  byly návštěvy různých vybraných měst a zpracování získaných informací do podoby originální prezentace, tzv. „assignment“. Proto se všichni čeští, italští, němečtí a rumunští studenti se svými partnery v úterý vydali na místa určení. Pro XP-Rienzz Čechy bylo vybráno město Delft (nedaleko Den Haag) pověstné svou „delftskou fajáns“ (Delft pottery ceramic) a malířem Johannesem Vermeerem (1632-1675). Naše čtveřice vyrazila za poznáním do Den Haag, kde nás čekala spousta památek, např. residence nizozemské královny Queen Beatrix The Royal Noordeinde Palace, sídlo vlády a parlamentu Binnenhof. Zajímavá byla návštěva mučírny, muzea Gevangenpoort. Poté, co jsme sami vlastním přičiněním zjistili potřebné informace, jsme se městskou dopravou přemístili do nedalekého Scheveningen, čtvrti Den Haag – rybářského přístavu, kde jsme okusili slanost Severního moře, prošli se po větrné pláži, nasbírali mušličky, fotografovali místní krásy a racky a zakoupili pár zajímavých suvenýrů.

Ve středu jsme zavítali do města 's-Hertogenbosch spjatého se životem a dílem věhlasného malíře Jheronima Bosche (1450-1516). Nejvíce nás zaujala místní katedrála Sint-Jan the Evangelist (konec 12. století) a projížďka na lodičkách místním kanálovým systémem Binnendieze, jež vznikal na řekách Dammel a Aa od 16. století. Výklad byl v holandštině, ale s přecházejícím stručným výkladem paní učitelky se nám projížďka líbila.

Neminul nás ani Amsterdam. Rychlovlak Fyra dostál své pověsti a dopravil nás ve čtvrtek do hlavního města téměř rychlostí světla. Zde jsme se opět setkali s našimi XP-Rienzz studenty. Nejprve jsme absolvovali vyhlídkovou plavbu „amsterdamskými kanály“, zvanými gracht. Dále jsme měli možnost navštívit památky a v našem výběru zvítězil dům Anny Frankové. Dům byl zajímavý, ovšem pro některé až moc depresivní místo. Rozchod na zbytek odpoledne vzal každý do svých rukou a strávil dalším poznáváním tohoto impozantního města či prozaičtějšími nákupy.

Pátek byl dnem, kdy svou píli a chuť poznávat, tvořit něco nového a využit vše v praxi zúročili všichni studenti projektu XP-Rienzz. Na programu byla jednotlivá kola prezentací a soutěžní debaty. Po vyhlášení vítězů a slavnostním proslovu se s námi pořadatelé Mgr. Frencken College rozloučili připraveným bohatým obědem. Veselí a loučení nemělo konce, a proto se všichni studenti večer sešli na organizované rozlučkové párty.

Cesta zpátky domů proběhla v poklidu, jako by se každý pohroužil do vlastních zážitků a rekapituloval to, co právě prožil. Tento týden nám přinesl obrovskou zkušenost. Angličtina všech studentů se opravdu zlepšila, navštívili jsme zajímavé památky, seznámili jsme se s novou kulturou a životním stylem a potkali pár nových přátel. Chtěli bychom  poděkovat paní učitelce Evě Škopkové za trpělivost, přípravu a realizaci zajímavého programu. Náš velký dík náleží i pořadatelské škole Mgr. Frencken College a paním učitelkám José Verschuren a Véronique van den Biggelaar za možnost zapojení se do programu.

Kristýna Jarešová, 1.A, Filip Hoang, 2.B

Fotografie z akce