XP-Rienzz the Czech Republic aneb Wilkom in ons land

XP-Rienzz the Czech Republic

Jak je již každoročním zvykem, i letos se naše škola zapojila do jazykového výměnného pobytu s nizozemskou školou  Mgr. Frencken College. Zatím proběhla jen první polovina, kdy šestice studentů naší školy zde přivítala studenty z Nizozemí – Veerle, Romy, Emily, Maxe, Martijna, Raphaela a samozřejmě jejich doprovod José Verschuren a Véronique van den Biggelaar. Den D pro nás nastal v sobotu 24. 3. 2012, kdy jsme se sešli v Praze na ruzyňském letišti. Všichni jsme byli zvědaví, s kým že se to budeme celý týden dělit nejen o domov, ale i o rodinu a přátele. Po menších zmatcích týkajících se příletu našich zahraničních přátel jsme se konečně dočkali. Seznámení proběhlo bez jakýchkoli problémů a my jsme se mohli vydat do svých domovů, kde jsme se povětšinou unavení odebrali hned na kutě. Víkendový program byl v našich rukou, takže odpovědi na otázku „Co jste dělali o víkendu?“ byly velice různorodé. Nejeden pár studentů navštívil aquapark a ani plány ostatních nebyly nezajímavé - výlety za alespoň částečným poznáním Benešovska a Neveklovska (procházka parkem na Konopišti a Vlašimi) či návštěvy hradů a zámků (Karlštejn).

V pondělí jsme se sešli v počítačové učebně naší OA, kde proběhlo oficiální zahájení týdne naší paní ředitelkou a tzv. „speeddating“ - rychlé seznámení českých studentů s holandskými. Po první ochutnávce oběda ve školní jídelně jsme se odebrali do Benešova na exkurzi do pivovaru Ferdinand. Po pro někoho z nás strastiplné procházce útrobami pivovaru došlo i na ochutnávku zlatavého moku. Poté jsme se rozhodli nejet ihned domů, ale provést naše hosty Benešovem, což se zcela nepodařilo - nakonec jsme se jen rozhodli posedět na náměstí a pokračovat v seznamování.

Úterý proběhlo ve znamení toulek Prahou. Prošli jsme dlouhou trasu od Lorety po Staroměstské náměstí kolem řady nejvýznamnějších památek, ke kterým si žákyně 3. ročníku v rámci svého předmětu Společenské vědy v anglickém jazyce připravily krátký popis. Jelikož Praha by bez nákupů nebyla ono, rozhodli jsme se vyrazit do obchodního domu Palladium.Za malou chvíli jsme se přesunuli na Václavské náměstí. Navštívili jsme vekou část obchodů se suvenýry a poté jsme pokračovali na Hlavní nádraží - vlakem do Benešova a odtud opět všichni do svých domovů.

Ve středu jsme znovu vyrazili na výlet - exkurzi, tentokrát do Tábora, města Husitů. Po návštěvě husitského muzea  a katakomb (podzemí) – vybaveni ochrannými helmami - které vedou téměř pod celým náměstím, jsme se vydali koupit něco k snědku. Po vydatném občerstvení jsme se plynule přesunuli k vodní nádrži Jordán (v angličtině „lake“), kde jsme se věnovali odpočinku a také plánům na odpoledne. Ihned po návratu do Benešova jsme nakoupili potřebné věci a vyrazili směr Neveklov, kde jsme den zakončili grilováním na zahradě jednoho z nás. Počasí nemohlo být lepší.

Ve čtvrtek jsme se všichni, již značně unavení z předchozích dnů, sešli ve škole, abychom se mohli věnovat tvorbě prezentací na předem vylosovaná témata (Praha, Tábor, Týden v rodinách aneb Host families). Po úspěšném dokončení našich prací a po pauze na oběd jsme se přesunuli do tělocvičny, kde pod dozorem pana učitele Michala Švarce jsme protáhli svá ztuhlá těla, vyzkoušeli frisbee a kde proběhl i turnaj v badmintonu.

Pátek byl ve znamení prezentací našich prací a oficiálního ukončení školního programu. Po nezbytném společném fotografování na památku či do archívu školy a předání drobných dárků jsme se rozutekli do svých domovů, natěšení na následující chvíle volna. Ty opět byly v naší režii. Páteční večer jsme si každý prožili po svém, někdo relaxací u filmu, jiný akčně na bowlingu, další v rytmu hudby na diskotéce.

V sobotu jsme již jen vyprovodili své hosty na Ruzyňské letiště. Tentokrát jsme nebyli plni vzrušení a očekávání, kdo že to vlastně přiletí, nýbrž smutku, že se musíme s našimi novými přáteli rozloučit. Naše odloučení však nebude mít dlouhého trvání - už teď se všichni těšíme na náš výlet – či druhou část projektu, chcete-li - do Nizozemí, který proběhne od 13. do 22.dubna.                                                                                                            Anna Květoňová, 1.A

Další fotografie