Den jazyků

            Úterý 20. října, den, který byl pro učitele i studenty OA Neveklov velkým zážitkem a příjemným zpestřením každodenní výuky. Neproběhlo žádné zkoušení, ani rozdávání písemek. Jako tradičně si pro nás učitelé připravili úkoly, týkající se zemí z celého světa v rámci mezinárodního Dne jazyků. Letos přijali pozvání také i základní školy z Krhanic, Sedlčan, Pořící nad Sázavou a Neveklova.

            Každý rok je tento den pojat jiným způsobem, pro tentokrát měli skupiny tvořené ze zástupců z každého ročníku a ZŠ vymyslet a zrealizovat prezentaci či scénku na téma předem zadaného státu. Jelikož jsme samozřejmě o akci věděli dopředu, přinesla si většina zúčastněných patřičné a nanejvýš vhodné pomůcky. Těmi byli například různé předměty, oblečení či připravené národní jídlo typické pro „svou propůjčenou zemi“.

            V rámci spolupráce se žáky z dalších škol byl celý den ještě zajímavější. V žádném případě se nedá mluvit o problémech ani komplikacích, navíc nám byli kdykoliv nápomocni samotní učitelé. Po namáhavém dopoledni plného dřiny všechny skupiny nastoupili ve foyer školy a měli před celou školou prezentovat svůj jazykový um. A tak se z nás na jedno odpoledne stali Turci, Číňané, Jamajčané, Brazilci, Kanaďané a spousta dalších zajímavých národností. Kreativita byla jedním z hlavních kritérií pro vítězství a rozhodně s ní nikdo nešetřil. Zazněla hudba, linula se libá vůně národních jídel a vodní dýmky, zavlály barevné vlajky zúčastněných zemí a byli jsme dokonce všichni svědky různých sportovních klání, př. v japonském sumo či sjezdu na bobech po místních schodech.

            Asi největším přínosem pro žáky byly na jeden den osvobození ze školních lavic, zábava, kterou jsme si všichni užili a jistě i procvičení anglického a německého jazyka (i když u některých skupin to bylo jazyků ještě více). Také jsme byli velmi potěšeni, že se naše nápady líbily našim učitelům. Po velmi těžkém rozhodování porota ve složení všech jazykových vyučujících určila následující pořadí: 1.místo Jamajka, 2.místo Mexiko, 3. místo Japonsko. Vše zdokumentováno na fotografiích.