Výměnný pobyt – německý deník

1.den:

Neděle 15:00 hodin, druhé nástupiště vlakového nádraží v Benešově, kde čekáme my, studenti 2. a 3. ročníku Obchodní akademie v Neveklově. Za chvíli se naším druhým jazykem stane němčina. Z vlaku vystupuje 5 studentů z německého Sprembergu, se kterými strávíme 5 dnů. Každý z nás si vybere jednoho z nich a odvádí ho k sobě domů. Společný program začíná - večer odjíždíme do Lešan, kde proběhl mezinárodní bowlingový turnaj.

2.den:

Pondělí jsme strávili představováním naší školy a exkurzí po zajímavých místech Neveklova. Zda náš výklad v němčině spolužáci z Německa pozorně poslouchali a porozuměli mu, jsme si ověřili krátkým testem, který jsme si pro ně připravili. Po chutném obědě v místní pizzerii nás zase zahraniční studenti formou prezentace seznámili s Německem. I další večer proběhl ve sportovním duchu, u spolužačky jsme hráli na konzoli Wii.

3.den:

Úterní program byl opět společný. Zavítali jsme do hlavního města Prahy, kde jsme navštívili Hradčany, Senát a McDonalds. Třetí večer jsme strávili v Benešově na diskotéce, kde s postupujícím časem padaly jazykové bariéry.

4.den:

Dnes je státní svátek (28.9.) a my máme vlastní volný program. Sraz máme v půl desáté na parkovišti u Konopiště. Odtud celou naši skupinku odváží výletní vláček, cílem naší cesty je zámek Konopiště. Tady jsme našim německým kamarádům zařídili prohlídku zámku v německém jazyce. Byli nadšeni jak vláčkem, tak i zámkem. Odpoledne jsme přesedli na jiný dopravní prostředek – autobus a vydali se do Votic, kde se konaly Svatováclavské slavnosti. Poslední společný večer jsme strávili nad šálkem dobrého čaje v benešovské čajovně.

5.den:

Poslední společné dopoledne. Máme domluvenou exkurzi ve firmě Mavel v Benešově a odtud už naše kroky míří na nádraží. Je pravé poledne a 5 studentů německého Sprembergu pod dohledem svého pana ředitele nastupuje do vlaku. Loučení se trochu smutné, ale už se těšíme na jaro příštího roku, kdy se v hostitele změní zase naši němečtí přátelé.