Němečtí lektoři na OA Neveklov

První dva týdny letošního školního roku měla Obchodní akademie v Neveklově vzácnou návštěvu – německé lektory Simona a Kornelia. Oba pocházejí z gymnázia Spremberg, které je dlouholetou partnerskou školou OA Nevelov, a momentálně studují vysokou školu v Tübingenu.

            Simon s Korneliem nejsou v Neveklově žádnými nováčky. Letos na naši školu zavítali vypomoct s výukou již podruhé, takže jak oni, tak studenti věděli, co od sebe navzájem mohou očekávat. Přesto, nebo možná právě proto, vzbuzovali němečtí lektoři ve studentech rozdílné emoce. Většina z nich měla před hodinami trému a nejevila příliš velký zájem o komunikaci. Ostatní naopak hodiny s rodilými mluvčími uvítali. Byla to změna oproti „běžným“ hodinám němčiny, ale hlavně skvělá příležitost přiučit se jazyku od dvou mladých sympatických lidí, kteří německy mluví odmalička.

            Výuka byla zaměřena na konverzaci a jejím cílem bylo pilování výslovnosti a porozumění rodilým mluvčím. Během prvních hodin se studenti po prázdninách ve škole spíše jen rozkoukávali, takže konverzace za moc nestála, ale s každou další hodinou ostych opadal a byl cítit znatelný pokrok. Během posledních hodin už byla atmosféra uvolněná a všichni si výuku užívali.

            Na závěr svého působení na neveklovské půdě si lektoři ještě německy popovídali se starostou Neveklova Ing. Slabým a zúčastnili se branného dne na OA. Je jisté, že tyto dva týdny byly cennou zkušeností pro obě strany, obzvláště pak pro neveklovské studenty, kteří se chystají z němčiny maturovat.