Bezoek in Oosterhout - projekt XP-Rienzz

Bezoek in Oosterhout – návštěva mezi tulipány

Po vydařené návštěvě nizozemských studentů, o které jste se mohli dočíst již před dvěma týdny na webových stránkách naší školy, OA Neveklov, se i čeští odvážlivci vydali poznat jinou kulturu. Letos již posedmé se skupinka 7 studentů za doprovodu PhDr. Jiřiny Hradecké rozhodla poznat nepoznané, vyzkoušet něco nové a zažít něco neopakovatelné. Naším hostitelem byla nizozemská střední škola  Mgr. Frencken College ve městě Oosterhout.

Vše začalo v pátek 8. 4. dvanáctihodinovou únavnou cestou autobusem z Prahy do města Breda, kde si nás vyzvedly rodiny. O víkendu byl sice pro nás připraven individuální program, ale v neděli se celá skupinka sešla v zábavním parku Efteling, kde jsme měli možnost se seznámit i s výměnnými partnery z jiných zemí, a to z Rumunska, Itálie a Německa. Všichni společně jsme strávili úžasný den plný zábavy a angličtiny.

V pondělí začal pro nás všechny program připravený školou, současně proběhlo i oficiální přivítání všech skupin vedením školy. Měli jsme také příležitost zjistit, jak vypadá vyučování v holandské škole a porovnat to s naší. V úterý jsme všichni ve skupinkách navštívili jedno město, které nám bylo přiřazeno. Chvílemi sice i pršelo, ale to rozhodně nekazilo dojem z památek a místních kulturních aktivit, kterých je v každém městě opravdu požehnaný počet. Následující den jsme se zase všichni sešli ve škole, kde jsme společně tvořili prezentace ve formě soutěže a časopis plný našich dojmů a zážitků o městě, které jsme navštívili. Ve čtvrtek na nás obrazně čekal Amsterdam, kde každý z nás mohl navštívit jedno muzeum podle svého zájmu, případně se jen projít po městě. Je to opravdu krásné a řekněme svobodomyslné město, ale právě tím je tak jedinečné.

A to už je téměř konec našeho pobytu. Poslední den v pátek jsme jen už předvedli naše prezentace a slavnostně se rozloučili. Každý student obdržel i časopis, který jsme vlastními silami tvořili. Společně jsme vyrazili si užít poslední večer a noc. Sobotní loučení  bylo smutné, jelikož jsme však ve svých partnerech poznali opravdu skvělé přátele, již plánujeme individuální návštěvy o prázdninách.

Zásluhou tohoto projektu jsme se dozvěděli spoustu zajímavých tradicí a zvyků, které nás i občas překvapily. Kuriozity, které bychom se asi nikdy nedozvěděli, kdybychom nebydleli v rodinách. A nezkusili si opravdu žít jako oni. Země tulipánů je sice nádherné a zajímavé místo, ale doma je doma.

                                                                                                                        Iveta Kosíková, 2.A OA Neveklov