Na jazykové stáži v Nizozemí

Díky spolupráci naší školy Obchodní akademie Neveklov s Mgr Frencken College v nizozemském Oosterhout, a především i díky podnikavým učitelům, se nám, studentům 3.B Ekonomického lycea, naskytla příležitost strávit 3 týdny v “Zemi tulipánů a mlýnů“. Nabídka absolvovat jazykovou stáž byla pro nás od prvního okamžiku velmi zajímavá. A tak jsme se bezhlavě pustili do tohoto projektu.

Naše činnost byla podpořena z fondu hejtmana Středočeského kraje MUDr. Davida Ratha, za což bychom mu chtěli srdečně i touto formou poděkovat. Samozřejmě, že i naši rodiče měli velký podíl na uskutečnění našeho zahraničního snu.

Paní PhDr. Radmila Dostálová si nás, odvážné a ambiciózní studenty, vzala pod svá křídla. Zajistila vše potřebné a vypomohla nám i s přípravami prezentací. Každý ze zúčastněných měl hovořit na jiné téma. Ondřej Skopec nadchnul holandské studenty znalostmi nizozemských fotbalových klubů a hráčů během své prezentace o České republice. Informace o nejkrásnějším městě v srdci Evropy, čili o Praze, studentům podala Lenka Šebánková. S Neveklovem, jeho historií a s Obchodní akademií Neveklov se zabývala Nela Cikánková a na závěr již byly připraveny pro holandské studenty perličky v podobě jazykolamů a informací o českém jazyce od Kristýny Lacinové.

Jazyková stáž se konala 27.3. - 17.4. 2011. Po příjezdu do kempu t´Haasje jsme si začali uvědomovat, jaké úžasné dobrodružství máme před sebou. V první zkoušce, neboli v přepravě na místních starších kolech, jsme obstáli na jedničku. I když se během pobytu u někoho vystřídala dokonce kola tři, k těmto dopravním prostředkům jsme si vybudovali celkem pevný a přátelský vztah. Střední škola Mgr. Frencken College je několikanásobně větší než OA Neveklov. V začátcích jsme si přizvali na pomoc plánek s poschodími a třídami. Během prvních dvou týdnů jsme se zúčastňovali i jazykových hodin, především anglických. Zpestřením byly hodiny tělesné a hudební výchovy. Tělocvikářka byla mile překvapena našimi dovednostmi ve volejbale. My naopak poslouchali výborný pěvecký sbor, který nám doslova bral dech.

Od pana ředitele jsme dostali finanční příspěvek na jízdenky, jež nám umožnil navštívit několik měst a památek. Mezi nejzajímavější patřily Utrecht, den Haag a parlament, Breda a samozřejmě Amsterdam s muzei a vodními kanály. Ani květinové lány a tulipánová pole v Keukenhofu, či zábavní park Efteling jsme si nenechali ujít.

Poslední třetí týden jsme se zapojili do aktivit se studenty v tzv. Xp-Rienzz programu, ve kterém působili studenti z České republiky, Rumunska, Německa a Itálie. Ani jsme se nenadáli, a byl tu závěrečný loučící ceremoniál a pohoštění, následně pak balení našich zavazadel.

Tato jazyková stáž nám poskytla neopakovatelnou příležitost zdokonalit se v anglickém jazyce, komunikaci s druhými lidmi v zahraničí a především vyzkoušet si , jaké to je vystupovat před studenty. Seznámili jsme se s krásami Nizozemí, tamní kulturou a vstřícností spolupracujících učitelům, kterým ještě jednou všem moc děkujeme.