American Day 2 na OA Neveklov

Týden se sešel s týdnem a jakoby se na naší škole roztrhl pověstný pytel s akcemi v anglickém duchu. Ve středu 31. 5. 2016 na naší škole proběhl tzv. American Day, v pořadí již druhý. Jeffery Griffith, učitel, Američan žijící 22 let v naší zemi, díky svým kontaktům a vazbám na americké univerzity nám v tomto roce již podruhé představil skupinu mladých amerických studentek, které si pro nás připravili různorodý program, od jazykových akcí po ty sportovní.

Než celá akce vůbec začala, my, studenti školy v celkovém počtu 76 jsme se sami rozdělili do menších skupinek. To jsme však netušili, že naši angličtináři nás „krásně zkombinují“ se studenty z vyšších ročníků tak, abychom utvořili různorodé, přesto kompaktní a „všehoschopná“ družstva.

Náš den započal v posluchárně, kde se nám americké studentky představily. Poté každé skupině byla přidělena 1 lektorka a v oddělených třídách jsme se již družně seznamovali, diskutovali na různá témata, a tak se dozvěděli zajímavosti o životě lidí ve Spojených státech. Samozřejmě, že jsme využili znalosti naší angličtiny.

Po příjemném povídání jsme se opět shromáždili a za doprovodu kytary si zazpívali pár anglických písniček podle youtube. Jeff nám prokázal, že je nejen skvělý kytarista, že má silné hlasivky, když dokázal „ukočírovat“ bandu téměř 80 studentů, ale také je výborný herec – bavili jsme se všichni.

Odpoledne, po společném obědě, bylo ve znamení sportovních her v tělocvičně. Původně se sportovní odpoledne mělo odehrávat venku, kde jsme si měli zkusit novou míčovou hru kickball. Bohužel, počasí bylo proti, a tak jsme se americkým kamarádům naopak my pokusili vysvětlit pravidla naší české vybíjené, volejbalu a nohejbalu. Myslíme, že je během hry rychle pochopili a s nadšením se zapojili. Na řadu však přece jen přišla i obdoba amerického dodgeballu.

V pozdně odpoledních hodinách se hrstka našich studentů rozhodla v anglické konverzaci pokračovat při společném táboráku aneb „barbecue party“ ve dvoře místního sboru Církve bratrské. Americké studentky nás překvapily svým „šoumenstvím“ a krásným zpěvem, společně jsme vyslechli klavírní skladby některých z nás nadaných a za všeobecného veselí jsme si opekli české buřty.

Tímto bychom za všechny studenty chtěly poděkovat za příležitost popovídat si se studenty ze vzdálené „Ameriky“ o běžném životě, o tom co nás baví či o tom jaká je naše vysněná budoucnost. Doufáme, že v této spolupráci bude naše škola pokračovat.

amday204

Odkaz na další fotografie z akce.